Најновије

Aмерика се приближава опасној црвеној линији великог рата: Држе фитиљ и за паљење Балкана

Размештајући војне снаге по свету, САД се опасно приближавају линији иза које стоји велики рат. За сада су фокусиране на тактику ширег обуздавања Русије и Кине, односно покушаје отварања нових жаришта - у Украјини, Тајвану и на Балкану- како би хомогенизовала своје вазале и сачувале примат у свету.

Америчка војска (Фото: Army.mil)

Ревизија глобалног распоређивања америчких Оружаних снага, коју је председник Америке Џозеф Бајден најавио 4. фебруара, завршена је, известили су из Министарства одбране САД.

Док је ширење војног присуства и инфраструктуре у Аустралији и на тихоокеанским острвима део стратегије за обуздавање Kине, у Европи ће ревизија глобалног размештања омогућити, како је објаснила в. д. заменик помоћника министра одбране САД за политичка питања Мара Kарлин, кредибилно војно обуздавања руске агресије и отварања простора НАТО снагама да делују ефикасније.

Последњи покушај империје да сачува позицију

Тукидидова замка за САД, коментарише политиколог Александар Павић, објашњавајући да је овим потезом Америка показала спремност да учини све против својих такмаца, па и по цену рата - Кине, зато што је све више економски угрожава на глобалном нивоу, а Русије јер је већ угрозила њен примат на војном пољу.

„Ревизија је последњи покушај једне глобалистичке империје да сачува своју позицију по цену угрожавања светског мира. Не заборавимо да Русија и Кина немају војне базе у свету, свега неколико, док Америка има њих преко 800, и размештене специјалне јединице у преко 100 земаља света. Уместо пута сарадње мултиполарности који годинама заговарају Москва и Пекинг, САД су кренуле путем заоштравања и прављења врло опасне блоковске поделе са циљем обуздавање Русије и Кине“, каже Павић додајући да ако је обуздавање светског комунизма, у доба Хладног рата могло идеолошки да се оправда борбом за демократију и слободу, данас нема ни СССР ни Мао Це Тунга те САД не покушавају да изнађу оправдање за овај подухват.

Тактика ширег обуздавања - увући Русију и Кину у рат

Да су се САД приближиле заоштравању до крајњих граница упозорили су и руски званичници, посебно Сергеј Шојгу који је обавестио јавност да амерички бомбардери дуж руских граница симулирају нуклеране нападе на Русију. Игра је опасна, оцењује Павић, посебно стога јер је реч о три нуклеарне силе, од којих две - Русија и Америка - имају могућност да униште цео свет.

„Вашингтон је свестан да нуклеарни арсенал Русије и Кине може да уништи Америку чак и у околностима да буду прве нападнуте. Зато САД заговарају посреднички рат преко трећих земаља или преко земаља које су инструментализоване као што је то била Грузија,или као што је сада Украјина. Украјина је одличан пример ове тактике, шире тактике обуздавања, и покушаја да се Русија увуче у интервенцију у Украјини ради одбране Донбаса. Слично је и када је реч о Кини и Тајвану. Уколико би се одлучиле на овај корак, САД би то искористиле као средство хомогензације оног дела света који је под њеном чврстом контролом, елиминишући последње џепова отпора“

Шира тактика обуздавања има на располагању више механизама, тврди Павић, од увођења санкција, подизања новог Берлинског зида, повећања војних буџета, увођења неког тоталитарног поретка у том тзв слободном свету који контролише Америка.

Дестабилизација Балкана у неколико сценарија

Када је реч о жаришним тачкама на Балкану, будући да су се САД екслицитно изјасниле да размештање у Европи има за циљ обуздавање Русије, оне, по речима Павића могубити Косово и Метохија, БиХ, Црна Гора, али и Србија.

„Америка је неколико дана пре терористичког напада у Дечанима, упозорила на овакву могућност, што значи да су били упознати са тим шта ће се десити. БиХ су потенцијално жаришна тачка која би могла да букне покушајем дизања обојене револуције преко опозиције у РС, али и мигрантске кризе. Ни Србија није изузета“, упозорава Павић, додајући да немири могу да се подстакну и у Црној Гори која се држи у неком стању ни на небу ни на земљи искључиво због тога што су Американци јавно рекли да ДФ који чини најјаче актере у најјачој партијској коалицији није њихов партнер.

Они су створили Исламску државу

Објашњење САД да ревизија глобалног размештања Оружаних снага има везе са спречавањем деловања ИД у Ираку и Сирији, по мишљењу Павића, било би смешно да није толико опасно.

„Документовано је да су Американци и Британци помогли стварање ИД у Сирији и Ираку, што је открио први саветник за националну безбедност председника Трампа Мајкл Флин, некадашњег шефа војнообавештајне службе. Документ који је изашао у јавност обелоданио је да су амерички и британске снаге подстицале стварање исламистичке кнежевине на тлу Ирака и Сирије које су се после развиле у ИД“, каже Павић, подсећајући да су Руси детектовали авионе који првеозе чланове ИД у Авганистан ради дестабилизације прилика и посебно нових власти.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА