Најновије

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР НАТО: Вучић је прави ... (ВИДЕО)

Медијска машинерија Александра Вучића наставља да шири бесомучну кампању против кандидата уједињене опозиције за председника Србије, Здравка Поноша, покушавајући да га дискредитује у очима јавности као НАТО кандидата. Међутим, највеће искораке у сарадњи са овом војном алијансом направио је управо Александар Вучић, који је генералног секретара НАТО, Јенса Столтенберга, 2015. године, дочекао са хлебом и сољу, ратификујући Споразум о статусу снага (СОФА) на основу којег НАТО у Србији остварује слободу кретања и може да користи комплетну војну инфраструктуру. С друге стране, Столтенберг је 2017. године, рекао да је Вучић права особа за председника.

Александар Вучић (Фото: Председништво Србије)

- Сигуран сам да видимо добру будућност у односима Србије и НАТО-а. Немам никаквих илузија да, када је реч и о господину Столтенбергу и о НАТО-у, ми немамо никаквих непријатељстава - изјавио је Вучић приликом посете Столтенберга Београду у новембру 2015. године.

Те исте године, Србија је са НАТО постигла три важна споразума. У јануару 2015. године, Србија и НАТО усвајају Индивидуални акциони план партнерства (IPAP), који представља заједнички усаглашен оквир унутар којег држава партнер излаже циљеве својих реформи, а НАТО је подршка у остваривању тих циљева.

Даљи развој односа Србије и НАТО прати ратификација Споразума о статусу снага (SOFA) на основу чега НАТО у Србији остварује слободу кретања и може да користи комплетну војну инфраструктуру. 

Србија и НАТО потписују убрзо и Споразум за подршку и набавку о сарадњи у области логистичке подршке. Према том споразуму припадници НАТО имају исте привилегије и имунитет који следује дипломатама по Бечкој конвенцији.

Све ово је навело шефа Канцеларије НАТО у Србији, Ћезара Маринелија да констатује како односи Србије и НАТО нису никад били бољи.

- Са задовољством могу рећи да су односи између Србије и НАТО бољи него што се то чини обичном човеку. Србија постаје све важнији партнер НАТО. Имамо јако партнерство и настављамо да радимо заједно у областима у којима и Србија и НАТО виде вредност - рекао је Маринели.

Следеће, 2016. године, Вучић одлази у седиште НАТО у Бриселу, где се опет сусрео са Столтенбергом и то у његовом дому.

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА