Најновије

ВУЧИЋ НЕМА КОНТАКТ СА МОСКВОМ: Строге казне за све који крену из Србије у Украјину

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да од почетка напада на Украјину није имао ниједан лични контакт са руским званичницима, тако да нема од чега да се дистанцира, пошто је позиција Србије према Украјини јасна.

Александар Вучић (Фото: Председништво Србије)

Вучић је тако одговорио на питање новинара немачке националне агенције ДПА упућено министарки спољних послова Немачке Аналени Бербок да ли је добила данас од Вучића сигнале да би био спреман да се дистанцира од Владимира Путина, а што би се позитивно одразило на преговоре Србије са ЕУ.

Не говоримо о личностима и код нас нема љубави и мржње, Србија ће бити и остати на позицији међународног јавног права, поручио је он.

"Што се тиче личних контаката, од почетка напада на Украјини нисам имао ниједан контакт са руским званичницима. Тако да не знам од чега би се дистанцирао. То је као када би питао неког другог да се дистанцира од догађаја у БиХ, а да тај неко нема појма о чему се ради и има било какве везе. Да будем отворен, ако је неком лакше да окриви Србију ни криву ни дужну, јер то не иде лако са неким ко је већи, то могу да разумем", рекао је Вучић.

Истакао је да то, ипак, није правда нити фер, јер Србије нема никакве везе са сукобом у Украјини и има врло јасан и одређен став према Украјини.

Вучић је запитао шта је то Србија урадила погрешно и какве везе има са сукобом у Украјини.

"Не говоримо о личностима и код нас нема љубави и мржње, већ поштовање међународног јавног права и норми. Баш како их је Украјина поштовала по питању Србије и територијалног интегритета Србије. Тако да ми поштујемо територијални интегритет Украјине и никада се нисмо изјаснили против. И у Генералној скупштини УН подржали смо да су неприхватљиви и напади и угрожавање територијалног интегритета Украјине и не зато што волимо неког или не већ зато што су то норме међународног јавног права".

Вучић је рекао да је Србија доследна, а не као неки што су говорили 1999. године једно, а сада друго.

Србија ће бити и остати на позицији међународног јавног права, јер је то оно што ојачава положај Србије као земље која поштује међународно право.

На питање да ли је на страни Путина или санкција, Вучић је рекао:

"О томе бих могао да говорим, ко и које санкције и када по потреби уводи или не уводи, али разговарао сам о томе са Бербок и хвала јој на томе што је хтела да чује ставове Србије".

Истакао да је да Србија ни на један начин није урадила ништа што би повредило Украјину већ је подржала оно што је ЕУ подржала и у Генералној скупштини УН и Србија се одговорно понаша у региону, не изазива никакве сукобе и не прети никоме.

Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок је рекла да је резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација јасно осуђен нападачки акт руског председника Владимира Путина и да су ту резолуцију подржале и Немачка и Србија.

"То су урадиле наше две земље, то је урадио ваш председник и наш канцелар на веома јасан начин. У нашем разговору смо говорили о великом броју других тема, али када се ради о критичним питањима добро је да се то ради у поверењу и у том смислу нећу говорити о појединостима нашег разговора", рекла је Бербок одговарајући на питање немачког новинара.

Строго ћемо у Србији кажњавати све који иду на ратиште у Украјну

Председник Александар Вучић поручио је данас да ће Србија строго кажњавати све своје грађане који иду да ратују у Украјини и да ће то у кривичном закону бити и појачано.

Вучић је на питање новининара да прокоментарише то што су и Путин и Зеленски позвали добровољце да се боре у Украјини и какав је став Србије по овом питању, рекао:

"Што се тиче добровољаца пошто су обе стране позивале добровољце, у кривичном закону Србије - и то ћемо да појачамо, кажниво је учествовање у било каквим сукобима који не значе одбрану територијалног интегритета Србије. И све оне који мисле да треба да учествују у неким ратовима, ми ћемо веома строго да кажњавамо у складу са законима и Уставом", поручио је Вучић.

Истакао је да је веома задовољан због прилике да изнесе пред шефицом немачке дипломатије ставове Србије.

"У ово данашње време мало ко жели било кога да чује осим себе. Хвала Бербок што је хтела да чује наше ставове. Што се тиче нас, чуваћемо мир и стабилност у региону и увек поштовати норме међународног јавног права и разуме се штити своје државне и националне интересе, баш онако како то и сви други раде", поручио је Вучић.

Шта се за то време догађа на јужном фронту ДНР, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА