Најновије

ЗАВРШЕН САСТАНАК У ПРЕДСЕДНИШТВУ. Ђилас се огласио (ВИДЕО)

У згради Председништва одржан је састанак председника Србије и лидера СНС-а Александра Вучића и председника Странке слободе и правде Драгана Ђиласа. Изнео сам захтев да Београд мора да има нове изборе до краја године, изјавио је Ђилас након састанка и додао да је Вучић рекао да ће разговарати са својим страначким колегама и да ће до краја недеље да саопшти свој став

Драган Ђилас (Фото: Јутјуб)

Председник ССП рекао је новинарима да је изнео захтев за новим изборима у Београду, да га је Вучић саслушао и рекао да ће разговарати са својим страначким колегама и да ће до краја недеље да саопшти свој став.

"Искрено, ми данас нисмо имали велики степен сагласности о ономе о чему смо причали, сем да ће пред Србијом бити велики изазов. С обзиром на то да је Србија подељена и још једна ствар око које смо се сложили - то је да мора да има легитимитиет", рекао је Ђилас.

"Обавестиле су га колеге да има преко 60 одборника у београдској скупштини, али није морао да ме обавештава јер сам видео како гласају на седницама ГИК. Видим изјаве људи из ПОКС-а који кажу да не могу са онима који кажу за свој народ да је геноцидан, што је бесмислица. Зато сам изашао са захтевом за новим изборима", рекао је Ђилас.

Ђилас је говорио и о приговорима ГИК и рекао да од њих неће одустати.

"Поднели смо жалбе и за репубичке изборе. То заслужују људи који су били контролори. Уколико све данас опозиционе странке остану на ставовима због којих су ушли у скупштину, онда ће остати 55:55", рекао је Ђилас.

Ако остане тај однос зна се законска процедура.

У интервјуу за РТС после избора Александар Вучић је рекао да се локалном политиком не бави и да су му у странци рекли да СНС са СПС-ом има лагодну већину да воде Београд и у наредном периоду, као и да не види разлог да се поново иде на изборе.

Са Драганом Ђиласом се, како је тада рекао, није ни чуо, ни видео годинама, али и нагласио да "морамо да разговарамо и сви себе морамо да мењамо и показујемо веће поштовање једни према другима".

Неколико дана касније, после војне вежбе на Пасуљанским ливадама, председник јенајавио да ће упутити позив председнику Странке слободе и правде да дође на састанак.

Ђилас је и презваничног позив из Председништварекао да је спреман да иде и разговара са Александром Вучићем.

Вулетић: Разговор добар за укупну политичку климу

Социолог Владимир Вулетић оценио је да данашњи разговори председника Србије Александра Вучића и лидера С СП-а Драгана Ђиласа могу да допринесу смиривању укупне политичке ситуације, што је, како наглашава само по себи добро, посебно у датим међународним околностима.

"Сви људи који желе да Србија задржи аутономну позицију, да одолева притисцима који долазе са свих страна, ту врсту комуникације би подржали, док ће оним другима који разговоре виде и перципирају кроз личне и групне интересе и борбу за власт, послужити да подижу температуру", рекао је Вулетић за Танјуг.

Сваки разговор, поготово између лидера највеће опозиционе странке и председника и лидера највеће странке на власти може да допринесе смиривању укупне политичке ситуације, што желе и грађани и што је само по себи добро, сматра социолог.

"Не значи да ће разговор нешто донети, неке епохалне заокрете али је сама чињеница да се разговор одвија, добра за укупну политичку климу", рекао је Вулетић.

Друга ствар је то што, како каже, постоје сукоби око разговора који су израз великих политичких борби за доминацију, за стожерну позицију, а има и оних појединачних индивидуалних неслагања.

Додао је да треба имати у виду да бар пет, шест, можда и седам година постоији оштра подела између "нас и њих" и потреба да се она на неки начин ублажи, посебно у овим међународним околностима и ситуацији у којој се Србија налази.

О америчким санкцијама Светозару Маровићу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА