Најновије

ВУЧИЋ НАКОН САСТАНКА: Унапређење сарадње са САД један од приоритета Србије

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са америчким сенаторима Одбора за спољне послове Крисом Марфијем и Џин Шејхин, као и сенатором Одбора за оружане снаге Томом Тилисом, са којима је разговарао о билатералној сарадњи, европским интеграцијама Србије, ситуацији у региону, енергетици и кризи у Украјини.

Александар Вучић (Фото: Председништво Србије)

Председник Вучић је истакао да је унапређење сарадње са САД један од спољнополитичких приоритета Србије.

"Трговинска размена ће ове године достићи износ од 1,2 милијарде долара, што показује значајан напредак у нашим економским односима. Надамо се додатном интензивирању различитих видова сарадње и реализацији конкретних пројеката од обостраног интереса", рекао је председник Вучић.

Поводом кризе у Украјини, председник Вучић је нагласио приврженост Србије поштовању начела међународног права, територијалног интегритета и политичке независности држава, о чему сведочи и гласање Србије у Генералној скупштини Уједињених нација и другим међународним телима.

Током разговора са америчким сенаторима, председник Вучић је захвалио на континуираној подршци Вашингтона путу Србије ка пуноправном чланству у ЕУ.

"То је један од наших приоритетних спољнополитичких циљева и стратешко опредељење Србије", истакао је председник Вучић.

Разговарајући о ситуацији у региону, председник Вучић је нагласио да Србија поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине, као и Републике Српске унутар БиХ, саопштила је Прес служба Председника.

Он је додао да је за Србију од кљчног интереса очување стабилности у региону и јачање сарадње у свим областима, а посебно у области економије, јер само такав регион омогућава одржив развој и саме Србије.

С тим у вези, председник Вучић је, као пример успешне регионалне сарадње, навео Иницијативу "Отворени Балкан", чији је циљ даљи развој региона и подизање животног стандарда свих његових грађана.

Сенатори САД честитали су председнику Вучићу победу на недавно одржаним изборима.

Они су нагласили значај сарадње Србије и САД, истакавши да унапређење односа двеју земаља води јачању економске и политичке сарадње.

Шта су конкретно сенатори рекли Вучићу за односе са Русијом, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА