Најновије

ЦЕЛА РЕПУБЛИКА СРПСКА ПОРУЧИЛА: Не пристајемо на уцене! (ВИДЕО)

Нећемо дозволити да нам странци кроје капу. Доста нам је уплитања страних фактора – поруке су грађана широм Српске дан након великог скупа “Слобода”. Организатори и данас гласно кажу – одмакните се од Републике Српске, пустите нас да живимо са својим комшијама и не доприносите дестабилизацији БиХ.

Република Српска (Фото: Влада РС)

Око 20 хиљада људи са Трга Крајине послало је поруку Кристијану Шмиту да српски народ не пристаје на уцене нити дириговања. Готово да није било локалне заједнице из које током дана нису пристизали аутобуси.

Из приједорске Борачке организације, одакле је и потекла иницијатива за скуп подршке, кажу да нема комада земље у Републици Српској који није крвљу натопљен и зато се не сме дозволити да се крчми њена имовина.

- Република Српска није поклоњена никоме, створена је животима 23 хиљаде саборца, другова... Овом приликом поручујем: Одмакните се од Српске, пустите нас да живимо са нашим комшијама, немојте бити тутори који не мисле ништа добро Републици Српској - нагласио је Зоран Предојевић из Борачке организације града Приједора.

На самовољу међународног протектората грађани Српске одговорили су мирно и достојанствено. Скуп “Слобода” протекао је без иједног инцидента, а полиција Српске одговорно је обавила свој део посла. Ангажована је и Специјална антитеротистичка јединица са оклопним возилима Деспот. Иако је раније најављено присуство снага ЕУФОР-а, на јучерашњем скупу нису уочени.

- Били сте сви присутни, не знам да ли сте игде усликали припаднике ЕУФОР-а у унифоррми. Нису били видљиви. А, да ли је неко од њих био евентуално у цивилу? Сви који су желели да присуствују скупу могли су да дођу на било који начин - изјавио је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач. 

Позив борачке организације одбиле су све опозиционе партије осим ДНС-а. Данима су износили критике и занемаривали чињеницу да је у питању нестраначки јавни скуп организован од оних који су стварали Републику Српску, а лицитирало се и са бројем окупљених. 

Да ли је схватио значај јучерашњег скупа, вапај говорника да је српско јединство сада потребније него икад, лидер СДС-а Мирко Шаровић прецизно не одговара. Пред медијима се поново обрушава на власт Републике Српске.

- Сада нам свима остаје да се носимо са оним што је донео Шмит. Сви морамо уложити напоре да видимо како ћемо изаћи из кризе. Уверен сам да власт нема решење - рекао је Шаровић.

А какво решење нуди Мирко Шаровић? Да ли можда разговор са Шмитом, као Драшко Станивуковић, или да се о имовини Српске разговара у Парламенту БиХ, осим у Народној скупштини?

- Мислим да сваки политичар у овој ситуацији треба да зна шта ради. Ово није удар на једног политичара, ово је удар на институције и на имовину Републике Српске. Ко год мисли да дође у позицију да влада и уређује, мора тако да се понаша и другачије не може бити - нагласио је политиколог Војислав Савић.

Са опозицијом, готово у истом тренутку, стизале су осуде из Сарајева. Нису се бавили порукама скупа, већ бригом за безбедност Кристијана Шмита.

Шта је Вучић рекао о увођењу санкција Русији, прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА