Најновије

ЛОШЕ ВЕСТИ ИЗ БРИСЕЛА: Сазива се седница Савета за националну безбедност (ВИДЕО)

Председника Србије Александра Вучића у Бриселу је дочекала вест да ће министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала Шварц сутра предати захтев за чланство тзв. Косова у Савету Европе, потврђено је Танјугу.

Србија и ЕУ (Илустрација: Правда)

На тај начин је Приштина коначно погазила, после Бриселског, и Вашингтонски споразум. Још једна лоша вест је и да ће на састанцима на којима је тема европска безбедносна политика од сада моћи да учествују само они са Западног Балкана који су увели санкције Русији.

Очекује се да председник Србије закаже седницу Савета за националну безбедност, а његов разговор са комесаром ЕУ Оливером Вархељијем је управо почео.

Председник Србије учествоваће вечерас на радној вечери у Бриселу коју за лидере Западног Балкана организује шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.

Фокус разговора биће, како је најављено у Бриселу, на рату у Украјини и његовим последицама на безбедносна и еконономска питања у региону, али и на "унапређењу координације и заједничког” одговора региона и ЕУ на руску војну интервенцију у Украјини.

Од 20 часова Вучић ће у згради Европске службе за спољне послове разговарати са Борељом, а затим до 20:30 учестовати и на радној вечери коју Борељ организује за лидере западнобалканске шесторке.

У Бриселу напомињу да је у питању неформална радна вечера коју шефови дипломатија ЕУ већ традиционално организују за лидере са Западног Бакна како би се проценила ситуација и сарадња у региону, ангажман ЕУ са регионом и евроинтеграциони пут Западног Балкана.

Дипломатски извори Танјуга у Бриселу наглашавају да ће овога пута ипак рат у Украјини бити у фокусу разговора Бореља са партнерима из региона.

Предвиђено је да се разговара о утицају ”ничим изазване руске агресије на Украјину” на безбедносну и економску ситуацију у региону укључујући и питања снабдевања енергентима и храном, а домаћин је на дневни ред састанка ставио и питање ”боље координације и заједничког одговора” ЕУ и Западног Балкана на "руску агресију”.

Долазак на вечеру у Бриселу, поред председника Србије, потврдили су и председник Црне Горе, Мило Ђукановић, премијери Албаније и Северне Македоније, Еди Рама и Димитар Ковачевски, председавајући Саветом министара БиХ, Зоран Тегелтија, док ће привремене институције у Приштини представљати министарка спољних послова, Доника Гервала.

Планирано је да се на крају вечере, око 22:30, председник Вучић обрати медијима у Бриселу.

Борељ: Будућност Западног Балкана је у ЕУ

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ је долазећи на вечеру коју је организовао за шесторицу лидера са Западног Балкана у Бриселу, поручио да очекује ”колективни, стратешки, отворен и суштински” разговор са "најближим партнерима и будућим члановима ЕУ" о потреби јединства и предузимања неопходних корака како би се заједничким снагама обезбедила безбедна, стабилна и просперитетна Европа.

То је, како је рекао, у ”најбољем интересу свих и најбољи је начин да се изгради будућност Западног Балкана у ЕУ”.

”Мислим да је добро имати овакву врсту разговора поготово у оваквим данима. Састали смо се у септембру у Њујорку, али сада је свет у потпуно другачијој ситуацији. Тада нико није могао да замилси да ћемо имати једног агресора и поновни рат у Европи”, поручио је Борељ.

Шеф дипломатије ЕУ је подсетио да је последњи рат у Европи пре Украјине био на Балкану и нагласио је потребу да се размотри глобални и регионални утицај ”Путиновог нелегалног рата против украјинског народа и међународног правног поретка”.

”То желим да размотрим са шесторицом западнобалканских лидера као нашим најближим партнерима и то не само географски гледано већ са њима разговарам као са будућим члановима ЕУ. Разговараћемо о томе како можемо заједно да одговоримо на последице овога рата, а желим да чујем и њихове забринутости и идеје о томе како да одбранимо права и вредности и изборимо се са негативним утицајем Путиновог рата на храну, енергију и стабилност на нашем заједничком континенту”, поручио је Борељ.

Он оцењује да Путин жели да ”искористи рањивост региона” и поручује да Западни Балкан и ЕУ морају заједно да раде како не би дозволили Русији да то учини.

”Западни Балкан није наше задње двориште већ предворје и деловаћемо заједно у суочавању са руским ометајућим активностима у региону кроз дезинформације и сајбер нападе”, каже Борељ.

Он је поздравио чињеницу да се већина партнера са Западног Балкана у потпуности од почетка усагласила са ЕУ одговором на руску агресију на Украјину, а друге је позвао да ”учине исто”.

Борељ је поновио да ангажман ЕУ на Западном Балкану остаје европски стратешки приоритет и најважнији спољнополитички инструмент.

Он је за следећи понедељак најавио велику политичку расправу о региону за састанку министра спољних послова ЕУ којима ће се придружити и министри спољних послова земаља Западног Балкана.

Западни Балкан је у предворју ЕУ

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ изјавио је данас, уочи заједничке вечере лидера Западног Балкана, на којој ће бити и српска делегација предвођена председником Александром Вучићем, да Западни Балкан није у запећку, већ у предворју ЕУ.

Он је, такође, рекао да нема простора за подривање територијалног интегритета, јединства и суверенитета БиХ, и да ће ЕУ бити "врло искрена са лидером Републике Српске Милорадом Додиком".

"Следећег понедељка имаћемо темељнији разговор о Западном Балкану, на нивоу министара спољних послова ЕУ, а позваћемо и министре шест земаља Западног Балкана да се прикључе ручку", рекао је Борељ.

Он је додао да Западни Балкан мора да буде уједињен.

"Морамо да будемо уједињени и да предузмемо неопходне кораке како бисмо направили просперитетну и уједињену Европу. То је најбоља будућност за Западни Балкан. Имамо традицију да се окупљамо овде у Бриселу са лидерима Западног Балкана, и то је важна ствар, јер је добро да имамо колективну, стратешку и суштинску причу о региону и будућности", додао је Борељ.

Борељ је подсетио да су се исти лидери сусрели у Њујорку у септембру.

"Међутим, тада смо имали другачију слику, данас је свет у потпуно другачијој ситуацији. У септембру нико није могао да очекује да ће један агресор поново донети рат у Европу. Сада гледамо последице бесмисленог крвопролића кога се Европа не сећа. Данас ћемо имати прилику да разговарамо о утицају нелегалног рата против украјинског народа'', рекао је Борељ.

Он је истакао да је у питању ''агресија против међународног реда, права''.

''Са лидерима Западног Балкана ћемо да видимо како можемо заједно да решимо негативне последице рата. Желимо да чујемо како они гледају на ситуацију, како се носити са негативним утицајем Путиновог рата", рекао је Борељ и додао да ЕУ жели да се суочи, како је рекао, и са руским дезинформацијама и сајбернападима.

Више о овој теми прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА