Најновије

Како ће Вучић ступити у други мандат, а када ће то и прославити?

Инаугурација новог-старог председника Србије Александра Вучића, који је однео победу у првом кругу на изборима 3. априла, одржаће се 31. маја, што практично значи да ће положити заклетву у Скупштини Србије и тако отпочети свој други председнички мандат.

Фото: predsednik.rs

Инаугурациона прослава ће бити вероватно одржана у обреновићевској вили „Златни брег“ у Смедереву, како је то и сам председник најавио током недавног гостовања на РТС-у. Она ће уследити након званичног полагање заклетве, односно саме инаугурације.

Инаугурација заправо представља мирну предају власти између бившег и будућег председника и свечано полагање заклетве, које се у Србији дешава пред посланицима у Скупштини. По будним оком светске јавности су инаугурације америчких председника, а ту је традиција да и сви живи бивши председници присуствују чину полагања заклетве (на Библији) новог. Подсетимо, САД је устројена по председничком систему, док је у Србији присутан онај полупредседнички.

Приликом инаугурације изабрани председник обраћа се посланицима, слично како то чини мандатар за састав владе након што положи заклетву својим експозеом.

Али некада се деси да бивши председник инаугурацији не присуствује. Таква је ситуација била прошле године, када је мандат од Доналда Трампа требало да преузме садашњи председник САД ДЖо Бајден.

Инаугурационој прослави присуствују домаће и светске званице, попут председника и амбасадора.

Вучићеву су 2017. године у Палати Србија у Новом Београду уприличили Колинда Грабар Китаровић, тадашња председница Хрватске, Бакир Изетбеговић, бошњачки члан председништва Босне и Херцеговине, Младен Иванић, председавајући председништва БиХ, и Драган Човић, хрватски члан председништва БиХ, а Вучићу су дошли и бивши председници Николић, Лилић и Милутиновић. Ту су и амерички званичник Брајан Хојт Ји, мађарски премијер Виктор Орбан, бивши немачки канцелар Герхард Шредер, Франко Фратини, један од бивших потпредседника Европске комисије и некадашњи саветник Вучића у Влади Србије као и још један од некадашњих Вучићевих саветника, Алфред Гузенбауер, бивши аустријски канцелар, и други. Прослава је одржана 24. јуна.

Вучићу је претходни мандат започео 31. маја 2017, када је свечано са руком на Уставу и Мирослављевом јеванђељу положио заклетву у Дому Народне скупштине.

Пред инаугурацију обратио се окупљеним грађанима испред Скупштине, који су ту дошли да би му дали подршку.

Како су у току били вишедневни протести Против диктатуре, на дан 31. маја, последњи дан истека Николићевог мандата, плато испред Скупштине био је забрањена зона за опозиционе демонстранте. Окупљање је дозвољено само Вучићевим присталицама, будући да је део инаугурације било и то да се новоизабрани председник Србије пешке прошета од Скупштине до седишта председника, преко пута у Пионирском парку.

„Ред“ су одржавали и људи који су наступали као страначко обезбеђење, а касније су доведени у везу и са криминалном група Вељка Беливука, који су прошле године ухапшени и суди им се за тешка и свирепа убиства.

У покушају да известе о дешавањима испред Скупштине брутално су нападнути новинари и сниматељи четири редакције, међу којима је и новинарка Данаса Лидија Валтнер.

Истраживачки портал КРИК тада је писао да је „младић у светлоплавој кошуљи који је на церемонији усликан како снажно држи за руке демонстранта заправо Б. А. и ради као обезбеђење београдских сплавова, а и близак је екипи навијача Партизана, односно Александру Станковићу званом Сале Мутави“, чију је групу Беливук наследио.

Вучић је, 2017. године, потпуно релативизовао оно што су поједине камере забележиле, а реч о случајевима напада људи у цивилним оделима на новинаре и грађане, тврдећи да је ту реч о уклањању са скупа алкохоличара и грађана и новинара који су хтели да изазову немире.

“Сви посланици Народне странке учествоваће у раду Скупштине Србије приликом полагања заклетве Александра Вучића за други председнички мандат. Немамо, међутим, право да се појављујемо на било какве инаугурационе свечаности због свих оних грађана који су понижени, малтретирни и обесправљени током десетогодишње владавине овог режима”, каже за Данас Мирослав Алексић, потпредседник и будући шеф посланичк групе Народне странке.

Бивши председник Србије Борис Тадић напомиње да не постоји ни један ваљан разлог да баш њега питамо да ли би ишао на инаугурациону свечаност новог-старог председника која би требало да се одржи 31. маја, јер постоје опозициони посланици којима то питање може да се упути. Како је нагласио за наш лист, он инаугурацији неће присуствовати, као што није ни претходног пута.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА