Најновије

ЕУ у документу о Србији анализира поступке Вучића

Европске обавештајне службе израдиле су анализу у којој се оцењује да председник Србије Александар Вучић покушава да предузме кораке на домаћој и међународној сцени како би одложио свој раскид са Русијом, а у међувремену наставио да придобије устпуке Запада, пише Радио Слободна Европа.

Александар Вучић (Фото: Председништво Србије)

Овај документ који има "тајну" класификацију је израђен од стране више европских обавештајних служби, за потребе Европске службе за спољну акцију (ЕЕАС), на чијем је челу шеф европске дипломатије Ђузепа Бореља.

Радио Слободна Европа (РСЕ) имао је увид у овај документ где се анализирају наредни кораци који ће предузети председник Вучић с циљем наставка политике балансирања. Руска инвазија на Украјину, сматрају европски обавештајци, представила је проблем односа снага за председника Вучиц́а, смањујуц́и маневарски простор Србије у области спољне и безбедносне политике.

У анализи се наводе могући кораци које би председник Србије могао предузети у блиској будућности.

Шта би Вучић могао предузети?

"Како би ублажио снажан притисак Запада у вези са санкцијама, председник Вучиц́ планира да предузме различите потезе, на међународном и унутрашњем плану како би спречио негативне импликације по Србију, али највише да сачува сопствену политичку моц́", наглашава се у интерном документу.

Између осталог се наводи да је велика вероватноћа да ће он одлагати формирање нове владе што је дуже могуц́е, користец́и то као изговор за одлагање увођења санкција Русији. Избори у Србији одржани су 3. априла. На њима су Вучићеви напредњаци освијили 120 мандата у Скупштини Србије, док је у Парламенту од 250 посланичких места потребно најмање 126 гласова за формирање владе.

Са друге стране, процењује се у документу ЕУ, очекује се да ће председник Србије вероватно спроводити "политику малих корака" како би Србију приближио Западу. Циље је да одложи свој коначни раскид са Русијом и искористи будуц́у промену спољнополитичког правца како би добио што више политичких и економских уступака за Србију.

Улога СПЦ у случају раскида са Русијом

У документу се спомиње да би Српска Православна Црква одиграла кључну улогу у случају да Србија одлучи да се креће према Западу. Наводи се да је патријарх Профирије, веома близак са српским председником, и да би он одиграо важну улогу у томе да становништво прихвати про-западну политику Србије.

"Издашне државне донације СПЦ помоц́и ц́е Профирију да увери свештенство у том погледу", стоји у интерном документу.

Додаје се да је првобитни "неутрални" избор Цркве да не стане ни на једну страну у рату у Украјини олакшао ситуацију за Вучиц́а, стварајуц́и одређени простор да се удаљи од Русије.

Вучићева корист од десничара

Европске обавештајне службе оцењују да ће у наредном периоду, председник Србије, Александра Вучић, покушати да искористи по-руску десничарску опозицију у парламенту као изговор да не усваја или одлаже тешке спољнополитичке одлуке.

"Вучиц́у одговара присуство такве опозиције јер му омогуц́ава да се Западу представи као умерени политичар", стоји у документу али и подвлачи да су ове десничарске партије (НАДА/ДСС – Национална демократска алтернатива/Демократска странка Србије, Заветници и Двери) повезане са СНС и имају финансијску и логистичку подршку ове странке.

Тензије унутар напредњака и Москвини фаворити за министре

Европске обавестајне службе предвиђају да ће расти тензије унутар СНС приликом расподеле власти на локалном и државном нивоу, али и због будућих одлука о спољној политици.

Када се влада формира, њен састав ц́е бити јасан показатељ спољнополитичког правца Србије, а према наводима у документу Александар Вучиц́ ц́е врло вероватно наставити да држи прозападне и проруске министре у будуц́ој влади како би наставио балансирајуц́у политику.

С тим у вези, анализа поредвиђа да ће будући премијер бити из редова СНС. Као могући канидидати се спомињу Синиша Мали (актуелни министар финансија и бивши градоначелник Београда), Никола Селаковић (тренутни шеф дипломатије), а да мање шансе има, иако и даље је кандидаткиња, актуелна премијерка Ана Брнабић за коју се мисли и да ће бити или председница Скупштине или ће добити важну амбасадорску позицију.

Посебан параграф се посвећује каријери Николе Селаковића за којег се у документу подвлачи да ако не постане премијер, онда ће имати важно министарско место.

Селаковић и даље остаје кандидат за функцију министра иностраних послова, мада према наводима европских обавештајних служби, у цирклацији је и име Марка Ђурића, тренутни амбасадор Србије у Вашингтону, међутим да "Моска препоручује Селаковића" за то место.

"Тројански коњ" из опозиције

Анализа европских обавештајних служби се бави и улогом председника Странке Слободе и Правде Драгана Ђиласа у политчкој сцени у Србији.

Обавештајне информације, како стоји у документу, показују да постоје индиције о "закулисној сарадњи са Вучиц́ем и његовој улози 'тројанског коња' који изазива раздор међу опозиционим странкама и вец́ неко време их слаби".

Спомиње се да је Драган Ђилас неколико пута пред изборе одбацио сарадњу са СНС, али да је сарадња између њега и Александра Вучића постала изгледнија после личног састанка средином априла и најаве могуц́их превремених градских избора у Београду на јесен 2022. или пролец́е 2023.

О ставу Републике Српске о украјинском питању прочитајте ОВДЕ.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА