Најновије

ШМИТ ВИКАО НА КОНФЕРЕНЦИЈИ У ГОРАЖДУ: И у Немачкој реаговали

Високи представник у БиХ Криситијан Шмит током посете Горажду разговарао је и са новинарима о изменама Изборног закона и деблокади Федерације БиХ, и том приликом врло жустро говорио, љут због, како је рекао, нерада политичара, играња политичких игара и пребацивања одговорности с једних на друге.

Кристијан Шмит (Фото: ОХР)

На питање новинара о томе због чега се није фокусирао и на права осталих приликом састављања измена, Шмит је реаговао врло отворено и бурно.

"Глупост, потпуна глупост. Људи, нисам дошао да седим и стојим овде, ја бринем за ову државу. Ово је град у којем су људи губили животе и ми (ОХР) нисмо овде да играмо политичке игре. Политичари их играју и мени је више доста тога. Жао ми је што сам гласан, али преко главе ми је инсинуација које су нетачне", рекао је Шмит, пренео је портал Клиx.ба.

Он је нагласио да је у БиХ дошао с добром намером, а да су политичари ти који све виде као монету за поткусуривање и да саботирају деблокирање државе.

"Петнаест година политичари у овој земљи нису у стању да се договоре о Изборном закону, питајте њих зашто то није промењено. Постајем јако љут јер сви овде криве све друге и увек је неко други крив", рекао је Схмит.

Он је поновио да је крајње време да политичари седну и почну да раде и да неће прихватити стална кривљења њега да доводи у питање територијални интегритет државе или Остале у БиХ.

Додик: Шмит се понаша разјарено и бесно

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да Република Српска одбија сваку врсту наметања, па и Изборног закона због којег је Кристијан Шмит побеснио.

Коментаришући јучерашње Шмитово понашање на конференцији за новинаре, Додик је рекао да се понаша "разјарено и бесно" што је непримерено и да израз његовог лица подсећа на нека која су се могла видети у прошлости.

"Он је за политичаре у Федерацији БиХ рекао да су смеће, то се не односи на Републику Српску што говори да смо добри момци. Шмит и даље остаје нелегитиман високи представник који говори неистине да су људи гинули за БиХ. Наше становништво није гинуло за БиХ, него за независну и самосталну Републику Српску и вређање је да су наши борци гинули за БиХ", рекао је Додик, пренела је РТРС.

Он је навео да Република Српска жели да учествује у изменама Изборног закона БиХ које се односе на Дом народа ФБиХ што подразумева и положај Срба.

"Република Српска је хтела да учествује у изменама наведеног закона, али питања која се односе на Бошњаке и Хрвате нас се не тичу. Рекли смо да ћемо подржати оно што се договоре представници ова два народа", рекао је Додик.

Шмитово понашање изазвало реакције и у Немачкој

Понашање Кристијана Шмита на конференцији за новинаре изазвало је неуобичајено велику пажњу у немачким медијима, а нашао се и на удару критика и на друштвеним мрежама, пишу бањалучке Независне новине.

Посланик у Европском парламенту Делара Буркхардт је прокоментарисала Шмитово понашање на Твитеру:

"Оно што бх. цивилном друштву треба од међународне заједнице: солидарност у борби против расиситичке поделе у земљи и за демократску изборну реформу. Шта добија", навела је.

Немачки магазин Шпигл је коментарисао да Шмитов излив беса није био нимало дипломатски.

Поменуо га је и дневни лист Штутгартер алгемајне, коментаром да је његов емотиван излив изазвао велико узбуђење у јавности и на друштвеним мрежама.

Један од највећих немачких портала Фокус коментарисао је да се Шмит искалио на новинарима.

Дневне новине Велт, такође, нису изостале у коментарисању Шмитовог понашања који је навео да га ни укључене камере нису спречиле у изливу емоција и реакцији на новинарско питање.

Поруку са севера КиМ погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА