Најновије

ВОЈНА ПОМОЋ УКРАЈИНИ СКУПО КОШТА: Западне залихе оружја су на измаку

Док борбе у Украјини трају - дуже него што је Запад очекивао - залихе западног оружја се смањују, укључујући и америчке, пише француски "Монд". Пентагон повећава поруџбине, али неће бити лако да се надокнаде огромне количине наоружања и опреме које Америка и њени савезници "дарежљиво" шаљу Кијеву већ месецима.

Фото: Flickr

Почетне прогнозе да Русија неће моћи дуго да издржи "сама против свих", показале су се као нетачне на неколико нивоа: нити је Русија сама, нити је цео свет против ње, а питање "колико дуго можемо да издржимо" све чешће поставља сам Запад. 

Темпо испоруке оружја Украјини од кључног је значаја за пружање отпора руској војсци, али "залихе муниције се празне муњевитом брзином", упозорио је Кусти Салм из Министарства одбране Естоније. 

Представљена као први сукоб "високог интензитета" од краја Хладног рата, у конфронтацији Руса и Украјинаца троше се огромни материјални ресурси. Примера ради, Руси су на врхунцу борби испаљивали до 60.000 граната дневно, а Украјинци до 20.000. Портал "Орикс" тврди да је руска војска од 24. фебруара "изгубила више од 1.500 тенкова, или половину својг активног арсенала", док украјинске губитке, како кажу, "мање документују", али наводе да су губици Кијева "такође значајни".

Ипак, "част" да руску специјалну војну операцију у Украјини издигне до нивоа "сукоба високог интензитета" припада Западу, који је, како наводи француски лист, "широм отворио своје арсенале, пре свега Америка, која пружа две трећине војне помоћи".

Пентагон је од 24. фебруара Кијеву званично испоручио више од милион граната: 924.000 калибра 155 мм, 125.000 калибра 120 мм итд, а исти принцип важи и за преносно оружје попут противтенковских пројектила, дронова и сл.

Америчке залихе су исцрпљене

Став Запада сажео је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, који је позвао чланице савеза да наставе да помажу Украјину јер ће, како је навео, "сви платити високу цену ако се дозволи Русији да победи".

Ипак, многи плаћају цену већ сада. Западне резерве се смањују, а опрема је на критичном нивоу, пише "Монд".

"Америчке залихе достижу минималне количине које су потребне за планирање рата и обуке", упозорава Марк Кансиан из Центра за стратешке и међународне студије (ЦСИС) са седиштем у Вашингтону. 

Према његовим речима, САД су Кијеву испоручиле трећину својих резерви ракета "џавелин" и "стингер", а недовољне су и залихе ракета ГМЛРС, којима се опремају ракетни бацачи ХИМАРС који су од велике користи Украјинцима.

"Да би помогла Украјини, Америка је исцрпела сопствене залихе оружја", потврдили су и истраживачи Центра за нову америчку безбедност, такође из Вашингтона.

Иако председник Бајден најављује несмањену подршку Кијеву, све су гласнији гласови републиканаца - посебно након преузимања Представничког дома - који кажу да "неће потписивати бланко чекове за Украјину".

Извор: Правда/РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА