Најновије

"КОГА ЗОВЕМО КАД ЈЕ ТЕШКО": Лавров и Дачић послали јасну поруку Западу из Београда!

Вечерас су се у Београду састале делегације министарстава иностраних послова Србије и Русије, које су предводили Ивица Дачић и Сергеј Лавров.

Дачић дочекао Лаврова (Фото: mfa.gov.rs)

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је вечерас да министар спољних послова Русије Сергеј Лавров не долази у Србију да врши притиске, већ да помаже Србији. Дачић је на конференцији за новинаре са руским министром, коментаришући медијске наводе да је Лавров дошао са одређеном "агендом", са циљем да врши притиске по различитим питањама, укључујући питање председничког кандидата, поручио: "Русија никада није вршила притисак на Србију. Лавров је један од најдражих гостију Србије, толико тога је учинио за Србију и ми смо му због тога веома захвални". Он је, такође, рекао да је Србија веома захвална Русији на подршци у очувању територијалног интегритета и суверенитета. "Не могу да вам не кажем - без Русије је немогуће заштитити наш територијални интегритет и суверенитет. Србија никада неће бити антируска држава, као што су то неке друге постале, нећемо се придружити санкцијама ЕУ", рекао је Дачић. Он је истакао значај предстојеће посете премијера Србије Александра Вучића Москви, 21. децембра када ће са министром одбране Сергејом Шојгуом разговарати о војнотехничкој сарадњи. Како је рекао Дачић, тада ће се разговарати о молби Србије да јој Русија донира летелице и одређену војну опрему. На питање новинара какву реакцију у Бриселу очекује на то, Дачић је рекао: "Када се Хрватска наоружава од НАТО, онда они кажу да то није офанзивно и да није уперено ни против кога, али ја питам против кога то Хрватска може да употреби ако не против Србије? Да неће да гађа Беч, Будимпешту или Рим? А спорно је када Русија донира Србији војну опрему јер онда кажу да се ми спремамо за рат, а они се спремају за мир. Маните ме више тим причима. Србија је самостална држава, не претимо никоме, али нећемо дозволити да ико угрози Србију или Републику Српску без одговарајуће реакције Београда", рекао је Дачић.

Центар у Нишу није шпијунски

Дачић је вечерас поновио, на заједничкој конференцији за штампу са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом, да хуманитарни центар у Нишу није шпијунски. "Не подносим тај цинизам. Уговор СОФА који су потписали Тадић и Кондолиза Рајс може, а то је једнострани споразум по којем амерички војници добијају имунитет, а ми не добијамо ништа", рекао је он, док се, како је напоменуо, сада поставља питање да ли запослени у центру у Нишу треба да имају статус као запослени у диплматско-конзуларним представништвима. "То је политизација питања. О томе ће се разговарати када дође руски премијер Медведев", рекао је Дачић. Говорећи о том центру, Лавров је рекао да он не представља претњу ни по ЕУ ни по НАТО. "Нисмо непријатељи ни против кога, али испада да ЕУ жели пријатељство са Србијом или Црном Гором али против Русије. То је политика ћорсокака, без перспективе", закључио је Лавров.

Лавров: Противимо се једностраном мењању Резолуције 1244

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је вечерас у Београду да Русија прихвата сва решења и процесе у вези са Косовом, али уз максимално поштовање Резолуције СБ УН 1244, чијој се једностраној ревизији противи. "Солидаришемо се са српским пријатељима и против смо било каквих покушаја да се једнострано ревидира ова Резолуција", поручио је Лавров. Дачић је, говорећи о подршци Русије, рекао да је Лавров тај кога може да позове кад је потребно. "Када је Србија у опасности, у случају резолуција о геноцидности српског народа, позива да се призна Косово... кога могу да зовем у сваком моменту?", упитао је Дачић, чекајући да неко од новинара који су пратили конференцију за новинаре са шефом руске диплоамтије каже: "Сергеја." "Лепо сте одговорили. Волео бих да могу увек да позовем и Џона Керија, у сваком моменту да му кажем да је Србија угрожена, али како да га позовем када Викторија Нуланд (званичница Стејт департмента) каже да су они 20 година улагали у независност Косова, или Лондон, када од њих долази реозлуција о геноцидности српског народа", рекао је Дачић. Коментаришући то што га многи у Србији сматрају "руским министром", он каже: "Ја не да нећу да будем анти-Рус, него нећу да будем ни анти-Србин. Испада да Србија треба да бира између ЕУ и Русије. Али ми бирамо Србију", рекао је Дачић. Лавров је такође рекао да је са српским колегом Ивицом Дачићем разговарао и о ситуацији у региону, укључујући и напоре за БиХ, али уз поштовање сва три конститутивна народа.

Знамо да ЕУ има писане инструкције о ставу о Русији

Москва зна да Европска унија има писане инструкције о томе какве изјаве о Русији треба да се чују из сваке земље, укључујући кандидате за придруживање Унији, изјавио је данас у Београду руски министар спољних послова Сергеј Лавров. "У тим инструкцијама пише да је апсолутни императив за све те земље да као мантру користе изразе као што су анексија Крима, окупација Донбаса и тако даље. Изгледа да су те инструкције обавезујуће", истакао је шеф руске дипломатије на конференцији за новинаре после састанка са српским колегом Ивицом Дачићем у Палати "Србија". Лавров, међутим, примећује да више нема тако слепог поштовања смерница, већ да многе земље у ЕУ схватају сву апсурдност ситуације "када ЕУ, као својевремено СССР, у први план ставља не економске интересе, не основне интересе својих чланица, већ формуле које су идеолошки мотивисане". Према његовим речима, ЕУ настоји да буде пријатељ са извесним бројем земаља, укључујући Црну Гору и Србију, како би изиритирала Русију, али је то, каже, јалова политика. Он је изразио уверење да многе, ако не и већина земаља чланица ЕУ, такву политику сматра штетном, али настављају да механички примењују идеологијом мотивисан курс оних који одлучују о политици Европске комисије. Лавров је говорио и о енергетском дијалогу између Русије и ЕУ, рекавши да је тај дијалог жртва "политизованих приступа" који имају за циљ "опраштање апсолутне неспособности украјинског руководства да примени споразуме из Минска". Према његовим речима, Европска комисија инсистира на томе да се на све могуће начине одржи транзит гаса преко Украјине и после 2019. године, чак и по цену губитака за Русију и земље ЕУ. Шеф руске дипломатије говорио је и о распоређивању сталне групе НАТО у региону Црног мора, истакавши да Русија сматра провокативном идеју коју износе Украјина и друге државе о таквом распоређивању. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА