Најновије

Ево зашто сам потписао петицију за повлачење признања Косова!

Јан Каван, бивши министар спољних послова Чешке Републике, говорио је о својим разлозима за потписивање петиције за чешко повлачење признања Косова.

Протест у Прагу (Фото: Фејсбук)

Како је навео, петицију је потписао из дубоког убеђења да је једнострано проглашење независности Косова 2008. године представљало кршење међународног права и направило опасан преседан.
Каван који је 2002-2003. био председник Генералне скупштине УН каже да, нажалост, петиција неће донети кључне промене. 
"Нисам толико наиван да бих веровао да чешка Влада може заиста поново да размотри своју одлуку и повуче признање Косова. То се неће десити. Па ипак, верујем да се може покренути дискусија о примени норми међународног права у ситуацији када Србија жели да ступи у ЕУ, што ја свакако подржавам. Али проблем је што ће ЕУ поставити услов Србији да мора признати независност Косова. И ако све околности узмемо у обзир, ја ово прихватам као ултиматум, као уцену и то је лоше“, каже он. 
Бивши шеф чешке дипломатије се залаже да Приштина и Београд истовремено ступе у ЕУ, уз постојање међусобног споразума где би Брисел био посредник. Зато је, како наводи, неопходно што више говорити о тој ненормалној ситуацији која је настала након једностраног проглашења независности Косова. 
„Ако петиција доведе до тога да у Чешкој дође до поновног разматрања овог проблема, ми ћемо довести у питање тадашњу одлуку чешког парламента, иако је и тада било много оних који су били против признавања самопроглашења независност. Морам подсетити да је парламент и тада позивао да се покрене дијалог и потражи решење које би задовољило све стране“, каже Каван и додаје да ову садашњу петицију потписују људи са различитих страна политичког спектра и да је то одлично. 
Статус Косова, према његовом мишљењу, и даље је по међународном праву нејасан. 
"'Знам читав низ стручњака који се слажу са мојим ставом да је проглашење независности довело до кршења низа норми међународног права. У оквиру ЕУ ово мишљење деле стручњаци из Словачке, Румуније, Кипра, Шпаније и Грчке, земаља које нису признале независност Косова и које су под велики знак питања ставиле његов статус као суверене државе“, додаје Каван. 
Са друге стране, он додаје да је десет година доста дуг период и да се ситуација највероватније неће мењати или вратити на неки претходни статус. 
"Било би ми драго када би дошло до утврђивања статуса Косова до момента уласка Србије у ЕУ“, закључује Каван. 
Прочитајте ОВДЕ ко каже да ће Вучић да призна независно Косово?
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Отето Косово (Чешки документарни филм)
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА