Најновије

"ПОЛИТИКО" ДО ДЕТАЉА ОТКРИО ШТА СЕ ДЕШАВАЛО ИЗА ЗАТВОРЕНИХ ВРАТА У БЕРЛИНУ! Макрон на ивици живаца! Урлао на Харадинаја

Француски председник Емануел Макрон био је на ивици да изгуби живце током самита у Берлину, на коме је главна тема био дијалог између Београда и Приштине.

Тачи, Хардинај, Пленковић, Рама, Макрон, Меркел (Фото: Јутјуб)

Након што је сатима покушавао, безуспешно, да наговори косовског премијера Рамуша Харадинаја да прихвати компромис како би ублажио погоршање спора "своје мале земље са Србијом", француски председник је постао веома жесток.

"Нисте у позицији да било шта тражите!", рекао је Макрон, подижући глас на Харадинаја док је група других лидера са западног Балкана гледала, навела су за "Политико" два извора која су присуствовала сусрету у Берлину.

Макрон је ове недеље посетио немачку престоницу како би заједно са немачком канцеларком Ангелом Меркел водио самит лидера западног Балкана који је требало да има за циљ покретање преговора између Београда и Приштине. Фрустрирани неуспехом ЕУ да постигне договор да се ублаже тензије, Меркел и Макрон су одлучили да ствари узму у своје руке. До тренутка када је самит завршен у раним јутарњим сатима, вероватно су пожелели да нису, преноси амерички лист.

Уместо очекиваног помака, Меркел и Макрон су несвесно изнели дисфункционалну дипломатију Европе на јавни увид. Самит је истакао поделе не само између Косова и Србије, него и између Париза и Берлина, и између земаља чланица ЕУ и њеног спољнополитичког апарата у Бриселу.

Тензије између балканских суседа поново су се распламсале недавно након што је Косово, које је 2008. године прогласило независност од Србије, наметнуло 100 одсто увећане таксе на српску робу као одговор на напоре Београда да блокира међународно признање Приштине. Србија је одмах јасно ставила до знања да нец́е више учествовати у дијалогу између две стране под покровитељством ЕУ док се ови намети не укину.

Пред састанак ове недеље ниједна страна није била спремна да се помери са својих позиција, што је навело неке дипломате да се приватно питају треба ли самит уопште да се одржи, пише овај лист.

"Велике земље често користе такве састанке, који лидерима мањих земаља нуде пожељну међународну пажњу, као подстицај за компромисе. У овом случају, учесници нису могли ни да се сложе ни око широких "закључака" које су Берлин и Париз изнели у данима који су претходили самиту".

Самит "скренуо" са зацртаног пута

Косовска делегација била је подељена око тога да ли да прихвати компромис. Председник Хашим Тачи је подржао неки облик договора, али тарифе спадају у надлежност Харадинаја, његовог политичког противника. Харадинај је ставио до знања да његова влада нец́е одбацити царине док Србија, која Косово још сматра својом покрајином, формално не призна његов суверенитет.

Током паузе, док су се чланови других делегација задржавали на једном од балкона у берлинској канцеларији, Меркел и Макрон су одвели Харадинаја у страну. Они су га позвали да одустане од тарифа на шест месеци како би се омогуц́или преговори о ширем споразуму, користећи безвизна путовања за грађане Косова и Метохије који путују у шенгенску зону као "шаргарепу" (иако је Косово испунило услове ЕУ за либерализацију визног режима, што је један од главних приоритета за малу земљу, коначно одобрење није стигло од свих држава чланица).

Харадинај није желео да се повуче.

- Желим признање - рекао је он, према речима присутних на састанку, али није желео да говори за "Политико".

"Нећу да чекам"

Већина посматрача верује да би, ако се икада Србија сложи да призна Косово, оно могло доћи само на крају процеса који би понудио главну награду за Београд, као што је чланство у ЕУ.

Меркелова је разговарала с Харадинајем о важности компромиса у европској политици и стрпљењу, позивајући се на пример поновног уједињења Немачке, за који је мало ко мислио да ће икада бити могућ у годинама пре пада Берлинског зида.

- Не желим да чекам 20 година - одговорио је Харадинај.

У једном тренутку, Макрон је повео Харадинаја у страну и са њим причао насамо. Харадинај је остао чврст, настављајуц́и да тражи да Србија прво призна Косово.

Меркел и Макрон, признајући да не стижу нигде, на крају су прекинули састанак. Канцеларија Ангеле Меркел објавила је заједничку француско-немачку изјаву у којој се каже да су се Србија и Косово сложили да раде "конструктивно" на нормализацији својих односа.

Прочитајте ОВДЕ каквих нас 6 претњи чека до јула.

Извор: novosti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА