Најновије

ДА ЛИ ПОСТОЈИ НЕКА ШЕМА КАКО ПЛАНЕТА ЗЕМЉА РАДИ?! 1720. куга, 1820. колера, 1920. шпанска грозница, 2020. ...

На друштвеним мрежама многи су уочили подударност која је у најмању руку чудна. Наиме, на сваких 100 година свет се суочавао са неком ужасном епидемијом која је односила велики број живота.

Илустрација (Фото: Pixabay)

Најпре се 1720. године у Марсеју појавила "црна смрт" - куга. Ово је био последња велика епидемија бубонске куге у Европи. Од болести је страдало око 100.000 људи - 50.000 током две године у самом Марсеју, као и још 50.000 у северним провинцијама и градовима. Сматра се да су кугу донели морнари који су претходно посетили Кипар у коме је зараза харала.

Европа се од тог губитка још опорављала када је, непуних 100 година касније, избила прва пандемија колере. Колера је избила у Бенгалу 1816. године, али се до 1820. проширила целом Индијом. Стотине хиљада Индијаца и десетине хиљада Британских трупа умрло је током ове пандемије. Избијање колере се проширило све до Кине, Индонезије (где је више од 100.000 људи подлегло само на острву Јава) и Каспијског мора у Европи односно Азији, након чега је утихнуло.

Шпанска грозница појавила се на крају Првог светског рата и у три таласа се ширила земљом. Трајала је од 1918 до марта 1920. Ипак, највећи број жртава тзв. "шпанске госпође“ забележен је у само неколико јесењих месеци 1918. Иако су људске цивилизације већ одавно биле упознате са болешћу званом грип или инфлуенца, пре 1918. године нико није претпостављао да последице грипа могу бити толико драматичне. Од инфлуенце је умрло око 50 милиона људи, што значи да је однела пет пута више живота него Први светски рат.

Понављање година 1720, 1820, 1920 поједине људе (али и љубитеље теорија завере) додатно је уплашило сада када се нови коронавирус шири Кином, али и из ње.

- Изгледа да на сваких 100 година избије нека пандемија - коментар је који се често понавља на друштвеним мрежама.

Подсетимо, Европски центар за спречавање и контролу болести (ЕЦДЦ) издао је данас саопштење да је вирус стигао и до Европе, са три случаја забележена у Француској. Казали су да ово "није неочекиван" развој догађаја, али да "чињеница да су случајеви идентификовани, доказује да откривање и дијагноза новог вируса имају резултате у Француској, те показује висок ниво спремности за спречавање могућих инфекција".

Већина земаља ЕУ има планове и мере спречавања ове врсте инфекције, а Европа има добро опремљене лабораторије које могу потврдити вероватне случајеве, као и болнице које су спремне да на одговарајући начин лече пацијенте - наводи се у саопштењу.

Медицински експерти из целог света раде на контроли и сузбијању ове болести.

Корона вирус узео прву жртву у Србији! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА