Најновије

ДРАМА У ПРЕСТОНИЦИ СРБИЈЕ! Докторка Дарија објаснила зашто је дошло до пораста новозаражених у Београду!

“Нема разлога за поновно враћање неких мера, с озбиром на тренутну епидемиолошку ситуацију у вези са коронавирусом у Србији”, каже епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић и наводи да око две трећине свих заражених или нема никаквих симптома инфекције или су са блажим формама

Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Јутјуб)

Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да се у Србији последњих недеља бележи тренд пада учесталости обољевања, али да он није линеаран, као што није ни код једне заразне болести, као и да су повремени скокови и падови су у оквиру очекиваних вредности.

Идеја је у овом моменту, каже, да се открије сваки потенцијални резервоар и да се спречи даље ширење вируса у популацији. Навела је да је јако битан параметар не само апсолутни број лабораторијски потврђених случајева, него каква је заступљености одређених клиничких форми болести.

"Око две трећине свих особа код којих је потврђена инфекција или нема никаквих симптома ове инфекције или се ради о блажим формама. То је један од најзначајнијих показатеља у овом моменту", рекла је Кисић Тепавчевић, која је и заменица директорке Института "Батут".

Навела је да нема регистрованих жаришта у смислу ширења инфекције у популацији и да су сви запажени скокови новозаражених у одређеним местима искључиво везани за различита породична окупљања, породичне контакте, контакте у радним колективима или у неким другим затвореним просторима.

"Тај број, у ствари, одражава овакву врсту активности, јер са попуштањем мера су почела поново и окупљања и дружења људи", додаје епидемиолог.

Још једном је апеловала на опрез приликом дружења и окупљања, јер је вирус још присутан, али каже није таквог интензитета као што је био пре пар месеци.

"Напомињем, немамо ниједног жаришта у земљи где је ширење у општој популацији сада већег интензитета", рекла је Кисић Тепавчевићева.

Указала је да смо се уверили да физичка дистанца и ношење маски у затвореном простору спасава животе и здравље.

"Те превентивне мере немају алтернативе. Практично је на нама да сами проценимо потенцијални ризик од одласка на неко место за нас и за нашу породицу", навела је Кисић Тепавчевићева.

Напоменула је да се епидемилошка ситуација прати из сата у сат и да се и даље свака 24 сата обавештава јавност о тренутним подацима када је у питању учесталост обољевања, умирања и излечених особа.

"То ће се пратити и у наредном периоду. Сигурно уколико би се уочиле неке промене да би се у складу са тим реаговало", рекла је Кисић Тепавчевићева.

На питање да ли се данас прецизније зна када се може очеквати евентуални други талас епидемије, Кисић Тепавчевићева каже да је о томе јако тешко причати и проценити имајући у виду да се још ни први талас практично готово нигде није завршио, сем у Кини.

Извесно је, додаје, да ћемо у наредном периоду имати све мању учесталост обољевања, јер пролази и сезона респираторних инфекција.

Може се, каже, очекивати да ћемо, уколико коронавирус преживи високе температуре и ако нам се поново врати на јесен, имати поново ово обољење у нашој популацији.

"Први талас смо и те како добро поднели. Сада доста тога знамо о овом вирусу, наш здравствени систем је апсолутно припремљен и за већи број оболелих. Надамо се да нам то никада неће затребати. Сада смо у сваком случају оснажени и као популација и као читав здравствени систем за сваки следећи потенцијални удар не само ове заразне болести него и свих других", закључује Кисић Тепавчевићева.

Највише новозаражених у Београду

Од 69 јуче потврђених случајева коронавируса у нашој земљи, 45 заражених је регистровано у Београду, што је најлошији резултат у престоници, односно највећи број оболелих у једном дану од 30. априла, када је потврђено 90 новозаражених.

Кисић Тепавчевићева каже за да тај број у ствари одражава окупљања и контакте, јер са попуштањем мера почела су поново и окупљања и дружења људи.

По броју заражених, према јучерашњим подацима са сајта цовид19.рс, Ниш је на другом месту са шест новозаражених, у Сомбору и Суботици су регистрована по два случаја, а по један оболели забележен је у Кикинди, Чоки, Житорађи, Крушевцу, Дољевцу, Љубовији, Иригу.

И према данашњим подацима Београд је први по броју заражених. Од 66 случајева коронавируса, 34 је регистровано у престоници, 11 у Нишу, пет у Смедереву, три у Лесковцу, по два у Куршумлији и Великој Плани и по један случај у Старој Пазови, Зрењанину, Инђији и Смедеревској Паланци.

Прочитајте ОВДЕ зашто је Пинк постао потенцијално жариште короне.

Извор: РТС/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА