Најновије

РУСКИ МЕДИЈИ: Мило гура Црну Гору у грађански рат, верници непоколебљиви у одбрани СПЦ

Актуелним дешавањима у Црној Гори бавила се и руска Независимая газета.

Илустрација (Фото: Јутјуб/ Правда)

У тексту „Ултиматум председника Црне Горе СПЦ-у“ истичу да се Ђукановић, по ко зна који пут, ставио насупрот једине канонски признате православне цркве у земљи.

Они преносе Ђукановићеве оцене да „Српска православна црква не може бити изнад закона, избегавати плаћање пореза, те да ће морати да врати све што је украла од Црне Горе“.

Са посебном пажњом, уз осврт на све примере бруталне репресије над свештенством и верницима СПЦ, дотакли су се питања литија и Ђукановићеве намере да створи „цркву“ етничких Црногораца.

У разговору са „НГ“ научни сарадник института за славистику, Георгиј Енгељхарт, оценио је да црногорски режим покушава искористити мере уведене због вируса короне како би крајње назахвалну ситуацију, у којој су се нашли након изгласавања Закона о слободи вероисповести, преломили у своју корист.

„Надали су се да ће ток актуелних догађаја црквено питање у Црној Гори ставити у други план. По свему судећи ништа се није променило. Верници ће наставити да се супростављају Ђукановићевим намерама“, оценио је Енгељхарт.

Независимая газета подсећа и да је руски митрополит Иларион (Алфејев) позвао на преговоре и црногорске власти и свештенство, истакавши да само дијалог може допринети изграђивању складних односа у црногорском друштву, који су нарушени читавим низом непријатељских поступака према Српској православној цркви.

Овај медиј апострофира чињеницу да забринутост Москве због ситуације у Црној Гори актуелно црногорско руководство дефинише као покушај мешања. Енгељхарт истиче да се и најбезазленије интервенције Москве тумаче као покушаји очувања руског утицаја на Балкану. Ипак, он тврди да не може бити ни говора о некаквим „руским траговима“ у дешавањима у Црној Гори.

„Да би дошло до тако масовних протеста са каквим се суочио црногорски режим неопходно је постојање снажних унутрашњих разлога. До почетка епидемије најмање 20% грађана Црне Горе било је на улици. Људи су протестовали због акумулираног незадовољства услед вишедеценијске владавине Ђукановића, али и због континуиране политике прогона и притиска на Цркву од стране владе“, сматра експерт.

Анализирајући могућност грађанског рата у Црној Гори, Георгиј Енгељхарт истиче да је овај сценарио потпуно могућ „уколико се власт не повуче“.

„Овде је реч о опасној кризи. Па само пре пола године ништа није најављивало овакав сценарио. Наравно постојали су некакви знакови незадовољства радом владе, али до тачке кључања црногорско друштво је довео низ суманутих потеза режима. Граница је пређена доношењем дискриминаторског закона и покушаја да се он на силу спроведе у дело.“, закључио је Енгељхарт.

Мило у недељу хапси Амфилохија?! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА