Најновије

ЧУВАЈТЕ ПОСАО, ЧАК И АКО ЈЕ ПЛАТА МАЊА. Многи радници већ су почели да страхују, а прави изазови могли би да дођу на јесен

Привредници у Србији забринути су за будућност својих послова. Иако су многи у почетку корона кризе, и након увођења ванредног стања у Србији средином марта, били оптимисти и надали се да ће економија кренути узлазном путањом већ у мају или јуну, данас су много опрезнији са проценама. Већина очекује да ће се праве размере кризе видети тек на јесен, када истекну ефекти првог пакета економских мера подршке привреди.

Радник (Фото: Јутјуб)

Истовремено, забринути су и радници, па из синдиката кажу да не очекују баш лепе вести у наредним месецима. Наводно, већ данас 300 до 400 људи дневно остаје без посла, а овај број би могао да буде и знатно већи. Најугроженији су, свакако, запослени у туристичком сектору, угоститељству, хотелима, али и радници у саобраћајној и транспортној делатности, авио и ауто индустрији.

У најновијем броју Кварталног монитора оцењује се да ће се погоршање на тржишту рада наставити током целе друге половине ове године, а вероватно и у делу 2021. и обухватаће пре свега формално тржиште радне снаге. Интензивније отпуштање у приватном сектору, којим ће се запосленост ускладити са обимом привредне активности, могло би да почне након окончања програма исплате минималца (крајем октобра ове године).

Због овакве ситуације многи су данас у дилеми – шта ако дође до смањења плата, услед мањка посла, сужавања тржишта, мање потражње и рецесије у коју би могла да упадне Србија? Да ли евентуално прихватити нешто нижу зараду и сачувати радно место или размишљати о промени посла?

С друге стране, слободних радних места ће бити све мање, бар у наредних неколико месеци, док се иоле не разјасни здравствена ситуација и да ли ће се корона вирус зауставити или ћемо морати да научимо да живимо са њим. Зато ова алтернатива није баш извесна.

Стручњаци сматрају да је вероватније да би економија "пуном паром" могла да се покрене од пролећа, а до тада треба премостити један тежак период.

“Откако сам у синдикату нисам имала више случајева комуницирања послодаваца са запосленима, односно неке врсте сарадње, где послодавци показују своју забринутост стањем у компанијама и фабрикама. Радници то виде као припрему за нешто што може да се догоди на јесен", каже Ранка Савић, председница Асоцијације слободних и независних синдиката Србије (АСНС), и напомиње да је са овим другим таласом короне у Србији завладала паника, не само међу запосленима него и међу послодавцима.

"Нема сегмента у привреди у којима није смањена производња, односно обим пословања", истиче саговорница и напомиње да оно што у синдикату очекују од септембра није нимало добро.

Зато се већина запослених тренутно руководи идејом да је боље сачувати посао, макар и по цену нешто ниже плате. Тим пре што многи, поред редовних месечних рачуна, имају и кредите чије рате од овог месеца поново стижу на наплату.

Никола Алтипармаков, члан Фискалног савета Србије, подсећа да је актуелна криза проузрокована немогућношћу да се ради, а да права економска криза долази када имате смањену тражњу, отказе и мање плате, потом и мању куповну моћ и рецесију. Та рецесиона спирала ће се видети тек на јесен, оцењује наш саговорник.

Алтипармаков напомиње и да је програмом исплате минималаца предвиђено да послодавци не отпуштају раднике до краја октобра, али да ће свакако постојати притисак тржишта, јер ће фирме морати да наставе да исплаћују плате, порезе и доприносе и у наредном периоду.

Прочитајте ОВДЕ    шта то режим крије од грађана.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА