Најновије

ФИСКАЛНИ САВЕЗ СРБИЈЕ: Држава се нерационално задужила, 2021. замрзавање зарада!

У 2021. години потребна је контрола раста пензија и плата, а оправдано би било потпуно замрзавање зарада у јавном сектору, навео је Фискални савет.

Илустрација (Фото: Pixabay)

У извештају који анализира ефекте епидемије на економију и даје препоруке за наредну годину, Фискални савет је навео да се здравствена криза наставља, да је привреда у проблемима, а да "држава нема више толико расположивих ресурса за снажну интервенцију јер се нерационално задужила за више од 600 милиона евра због исплате 100 евра пунолетним грађанима" .

"У таквим околностима дефицит државе износиће рекордних седам одсто бруто домаћег производа (БДП), што је око три милијарде евра, а јавни дуг на крају године биће преко 60 одсто БДП-а", навео је Фискални савет, независно тело које бира Скупштина Србије.

Због тога је у 2021. години неопходно свести дефицит на око два одсто БДП да би се зауставио раст јавног дуга, сматрају у Фискалном савету.

Осим тога, како је наведено, треба повећати издвајања за градњу инфраструктуре и здравство.

"Процењује се да ће пад БДП у 2020. години бит око три одсто, али ако се у другој половини године ограничи кретање грађана, пад би могао да износи око пет одсто", оценио је Фискални савет.

Фискални савет процењује да би привредни пад у 2020. могао да доведе до смањења броја запослених за 30.000 до 50.000.

Савет такође сматра да учестала предвиђања државних званичника да ће просечна плата на крају 2025. достићи 900 евра нису била кредибилна ни пре ове кризе.

Како је Србија слала муницију Јерменији у сукобу са Азербејџаном, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА