Најновије

Дугометражни играни филм „Милојев дар“ Бранке Бешевић Гајић је у постпродукцији

Бранка Бешевић Гајић, редитељка до сада најпознатија по запаженом документарном остварењу „Лауш“ из 2014. године, завршила је снимање свог првог дугометражног играног филма. „Милојев дар“ је надахнут истинитим догађајем и доноси причу српском војнику и јунаку Милоју Николићу и његовој супрузи Кристини.

Фото-Владимир Ђорђевић

О свом новом филму, Бранка Бешевић Гајић каже: „Сценарио Владимира Ђорђевића ми је привукао пажњу и веома инспирисао не само оригиналношћу, већ темом која је обавијена ратним вихором под велом тајне што оставља утисак недоречености и тиме јаче истиче основну идеју чијом се екранизацијом оживљава лик Милоја Николића, јунака Другог балканског рата, али и лик једне мудре стамене хероине, његове супруге Крстине. Ово је ратна драма, прича у којој се преплићу љубав и духовне борбе, која се бави односима између оца и сина, ћерке и мајке, филм који нас кроз Милојеве снове у војној болници у Београду враћа у његово детињство, сећање на оца и родни крај. Комбиновањем приказа надреалних сцена и епохе желим да прикажем нераскидиве породичне везе и жал за породичним огњиштем. Без обзира и на раздвојеност Крстина ће њему остати верна до краја свог живота, љубав је подвиг, а не употреба. Љубав траје чак и кад нас смрт раздвоји јер је безусловна и дуго трпи ако је права. “

 


Радећи на овом пројекту, редитељка је нашла инспирацију у филмовима Андреја Тарковског и Андреја Звјагинцева, надахнуће тражећи у вери и духовности. „Милојев дар“ има неколико наративних токова. Прва линије приче смештена је у родно место Милоја Николића, у село Леовић код Љубовије, 1954 године. Кроз лик старије Крстине (глуми је Марија Масал), мудре и стамене жене, филм на временској дистанци од четири деценије прича причу у коју су уткана њена ратна сећања из 1913.године када је срела љубав свог живота Милоја. Друга наративна линија одвија се у Другом балканском рату када Милоје (Владимир Јоцовић) задобија ране и завршава у војној болници у Београду где се упознаје са Крстином (Јелена Вукићевић) која брине о њему и сасвим случајно сазнаје да је тешко рањеном капетану потребан велики део коже да би преживео. Милоје даје део себе и спашава капетану живот, уз само једну молбу: да нико, сем Бога, не сазна за његов подвиг. Међутим, прича о Милојевом дару стиже до краља Петра (Драгослав Илић)... Приликом рада на овом пројекту, редитељки су од драгоцене помоћи били савети професора Драгана Димчића и Александра Давића (1961-2020).


Филм „Милојев дар“ настаје у продукцији МС-Филма, у режији Бранке Бешевић Гајић и по сценарију Владимира Ђорђевића. Продуценти филма су Зарија Васић и Миле Станчић, а на настанку филма учествују директор фотографије Миле Станчић, композитор Милинко Ивановић, монтажерка Невена Јовановић, маскерка Јелена Милић, сниматељ звука Душан Крсмановић... Владимир Јоцовић тумачи лик Милоја Николића, а партнерка му је Јелена Вукићевић која глуми младу Кристину Николић. Такође играју: Иван Вучковић, Марија Масал, Дејан Тончић, Бора Ненић, Никола Кнежевић, Радомирка Рада Шарић, Драгослав Илић, Иван Ћирић, Стеван Здравић, Зарија Васић, Владимир Ђорђевић, Тодор Трифуновић, Стојан Гајић, Зора Васиљевић, Баћко Букумировић, Александар Ђурђев, Ненад Тешмановић, Александра Илић, Милица Стефановић, Јана Васић, Јован Васић и други, као и деца Лука Кнежевић, Лена Станчић, Вук Гајић, Лазар и Сара Тешмановић.


Почев од новембра 2018. године филмска екипа снимала је на локацијама Доње Оровице, Љубовије, Врх поља, а последња клапа је пала крајем маја 2019. године у порти добропоточке цркве Светог Успења Пресвете Богородице у Крупњу. „Милојев дар“ се тренутно налази у постпродукцији и планирано је да траје око 80 минута. У току су преговори са дистрибутерским кућама из региона које су показале велики интерес за дистрибуцију филма. Датум премијере биће благовремено саопштен.


Извор:Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА