Најновије

Маршале, клони се Кризног штаба и биће мање жртава!

У Србији ништа ново. Ипак, 26. јул је био посебан дан. Тада је регистрован највећи прираштај броја заражених од како је вирус САРС-KоВ-2 напао Србију. То није могло да прође незапажено. Сви се надају да ће овај прираштај почети да се смањује, али ако се жели да народ што мање страда, у овом рату нема места политичарима. Ту немају шта да траже ни председник, ни премијер, ни министри.

Кризни штаб (Фото: predsednik.rs)

Пише: Петар Бошњаковић, доктор техничких наука, професор у пензији

На сајту covid19.rs кажу да прелиминарни налази указују да је овај вирус мање смртоносан од свог претходника, али ако се погледа развој ситуације, изгледа да у Србији то не важи. Можда зато што нити су Срби обичан народ, нити је Србија обична држава. А можда је вирус баш Србију изабрао да би мутирао?

Следећа табела приказује развој догађаја по кључним датумима односно данима епидемије. Сачињена је на основу званичних података који су свакодневно објављивани на сајту covid19.rs .

Има овде неких проблематичних података. То су они који се односе на број активних случајева и број излечених особа. Максимум овог првог достигнут је 4. маја (7.786) и после тога је почео да опада, што се и очекивало. Али, након изненадног повећања 5. јуна, уследио је пад за 4.052, што је компромитовало званичне податке који се сваког дана замењују новим. Трагови ипак остају. Али, све ће то покрити шаш?

У сваком случају, максимум прираштаја броја оболелих у тој првој офанзиви достигнут је 16. априла, 42 дана након званичног почетка епидемије. Износио је 445, а број заражених био 11.430 укупно, од којих је до тада умрло 248.

Минимум прираштаја броја заражених је био 1. јуна (18), 88-ог дана инвазије. И када су се сви понадали да ће дијаграм који приказује укупан број заражених почети да улази у засићење и постане паралелан са временском осом, он је почео да убрзано расте. Прираштаји броја заражених јесу у почетку били невелики, али убрзо после 21. јуна почели су крупни скокови.

Овај нови максимум достигнут је 60 дана након минимума. Сада је број заражених 23.730, дакле више од два пута је већи од претходног максимума. Број умрлих је такође више него два пута већи него у претходној фази раста и опадања. 

Србија је у рату који воде лекари и политичари. Када је у питању војска која ратује, у мањим сукобима командују официри. Учили су нас да српски официри не командују „Напред, јуриш!“ него „За мном!“. Велике битке воде генерали из штаба. Али стратегију рата одређује маршал. Један, ником подређен. У овом рату, официри су лекари, генерали треба да буду доктори медицинских наука, али из области епидемиологије вируса, а маршал може да буде само неко ко разуме непријатеља. А то је неко ко се бави молекуларном генетиком. Веровали или не, има таквих у земљи Србији. Али њих нико ништа не пита.

Једно је сигурно. Ако се жели да народ што мање страда, у овом рату нема места политичарима. Ту немају шта да траже ни председник, ни премијер, ни министри. Они морају да слушају шта маршал наређује.

Али, маршала нема.

Три државе спремне да преиспитају признање тзв. независности Косова. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА