Најновије

ДОЛАР ЈЕ ЖИЛАВИЈИ НЕГО ШТО МИСЛИТЕ: Мало вероватно да ће његова важност као светске резервне валуте бити угрожена

Иако би амерички долар могао додатно ослабити, мало је вероватно да ће његова важност као светске резервне валуте бити угрожена, сматрају аналитичари.

Долар (Фото: Pixabay.com

Долар је имао користи јер су улагачи полетели на сигурна уточишта усред пандемије која је довела његову вредност у марту до максимума у последње три и по године.

Али сада стратези кажу да је економски опоравак земље у питању с обзиром на слаб одговор на коронавирус. Долар је такође реаговао на повећани дефицит земље и изгледе да ће америчке каматне стопе дуже остати ниже.

Доларски индекс пао је прошле седмице на најнижи ниво у 27 месеци, на 92.477, што је нагли пад са нивоа од 102 у марту. Од тада се се креће између нивоа 92 и 93, преноси БизнисИнфо.

– Амерички брзи економски опоравак у односу на еврозону и Јапан више није загарантован, барем током следећих неколико година, с обзиром на неуспех у борби с вирусом. Нови фонд за опоравак Европске уније у износу од 750 милијарди евра даје улагачима више поверења у еуро као алтернативу – рекао је Патрик Шовиц у Џеј-Пи Морган асет менаџменту.

– Смањивање предности његове каматне стопе чини амерички долар мање привлачним и гура инвеститоре да размотре депозите у другим валутама. Ти се циклички фактори неће брзо окренути и амерички долар вероватно има простора за даљи пад – додаје се.

Блек рок инвестмент институт такође је рекао да ће слабост долара потрајати у кратком року, јер ће фактори који су довели до недавног пада валуте и даље бити присутни.

Драматичну анализу о пандемији, економским последицама и шта се крије из вакцина сазнајте ОВДЕ.

Извор: Бизнис инфо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА