Најновије

ВОЈСКА ЦРНЕ ГОРЕ ИЗГУБИЛА БИТКУ: Народ победио (ВИДЕО)

Начелник штаба Генералштаба Војске Црне Горе, пуковник Александар Пантовић, саопштио је да је извиђачки тим констатовао да се нису стекли услови за војну вјежбу уз гађања минобацачима на Сињајевини, те да ће коначна одлука бити донета данас или сутра.

ВЦГ (Фото: Јутјуб)

Он је у Јутарњем програму ТВЦГ саопштио да ће Војска Црне Горе тамо наставити своје активности кад се за то стекну услови.

Пантовић је рекао да Војска мора да вежба на својој територији, те да не желе да се конфронтирају с народом.

„Ми смо прекјуче извршили извиђање, констатовано је да се нису стеклил услови за гађање и да то није могуће. Извјештај је достављен министру одбране и Савету за одбрану и безбедност. Претпостављам да ће одлука бити доношена данас или сутра. ВЦГ ће тамо наставити активности кад се за то стену услови. Кад сви услови буду задовољени ми ћемо наставити с реализацијом вежбе“, рекао је Пантовић, наводећи да они имају уставну и законску обавезу да раде.

Он је, говорећи о одлуци да полигон буде на Сињајевини, рекао да је процедура покренута на иницијативу Генералштаба 2013. Закључком владе формиран је тим који је дефинисао критеријуме за локацију.

„Основни критеријуми су да је локација у државној својини, да се задовоље безбедносни стандарди, дакле да локација буде удаљена од насељених места, и трећа да земљиште буде маневарско, да могу вежбе да се изводе“, рекао је Пантовић, напомињући да су искључили у старту зоне националних паркова.

Подсећа да је Министарство одбране 2018. године организовало округли сто на ову тему, те да су се тада појавиле само две НВО које се баве заштитом природе.

„Било је доста грађана заинтересованих који су горе лети са стоком, у неколико наврата смо слали позиве за отворене разговоре. За ову вежбу знамо више од годину дана. Врло транспарентно смо ушли у ову причу. Ми смо убеђени да неће бити било какве штете“, тврди Пантовић.

Подсетимо, бројни грађани, активисти, НВО, љубитељи природе стражаре на Сињајевини у намери да спрече најављене активност ВЦГ.

Нове снимке из Нагорно-Карабаха можете видети ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА