Најновије

Завирите у унутрашњост Храма Светог Саве на Врачару (ВИДЕО)

Вековни сан српског народа се остварује – за свега неколико недеља у Храму Светог Саве на Врачару биће завршен и најмањи детаљ

Храм Светог Саве (Фото: Јутјуб)

Грађевинске скеле из унутрашњости јуче су уклоњене, а дневно светло први пут је обасјало величанствен мозаик који украшава сводове заветног храма српског народа.

Импресивно уметничко достигнуће руских мозаичара и домаћих неимара од јуче је видљиво у свом пуном сјају и лепоти. Површину од чак 15.000 квадратних метара заузимају импресивни портрети Исуса Христа, Богородице, призори из Старог и Новог завета, ликови српских светитеља… Ентеријером доминира златни сјај милиона комадића стакла и племенитог камена свих боја, уграђених у вишеметарске фигуре и ликове, импресивне по димензијама и уметничком изразу.

Главни печат унутрашњости даје монументални Христос Пантократор који наткриљује олтарски простор. Распон његових руку је готово 20 метара. Највећу површину на јужној, северној и западној страни заузимају новозаветне сцене Васкрсења, Рођења Христовог и Успења Богородице. Посебно је монументална представа Стварања света, на вишем, галеријском нивоу, наткриљен Вазнесењем у главној куполи.

Кружни простор под куполом, по византијској традицији, прекривен је плавим мозаиком, који дочарава небески свод.

Састав Владе Србије можете погледати ОВДЕ.

Извор: Митрополија црногорско-приморска/Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА