Најновије

Сведоци из УН и ОЕБС одбили да терете ОВК

Многи од сведока и жртава наводили су као главни разлог одбијања сарадње са Специјализованим тужилаштвом у Хагу страх од насиља бивших припадника тзв. Ослободилачке војске Косова.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Неки, који су пристали да сведоче, касније су одустајали или су само делимично одговарали на питања, из истих разлога.

Ово је виђење једног од сарадника Специјализованог тужилаштва, чије је име заштићено као и остали подаци о њему, а који је имао задатак да контактира са жртвама очевицима и прикупи њихова сазнања. Он је у званичном документу Тужилаштва, који је објављен као анекс при одлуци о налозима за хапшење Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Сулејмана Реџепија и Јакупа Краснићија, још од 28. маја, објаснио да је међу сведоцима који су радили при ОЕБС и Уједињеним нацијама на Косову и Метохији, у периоду од 1998. до 2000. године било оних који су сматрали да би им сарадња могла угрозити безбедност, плашећи се бивших припадника тзв. ОВК.

- На пример, један бивши запослени у УН и ОЕБС који сад ради у полицији изван Косова, али има породичне везе на Косову одбио је да учествује у истрази Тужилаштва и навео је бројне муке и инциденте повезане са онима који су сведочили против припадника ОВК. Он је посебно указао на случај нестајања сведока у процесу против Рамуша Харадинаја пред Трибулом за бившу Југославију. Описао је и случај када је један запослени у ОЕБС био под присмотром бившег припадника ОВК повезаног са службом безбедности, док је тај бивши припадник ОВК био под истрагом - навео је овај сарадник Тужилштва у изјави објашњавајући колико је било тешко доћи до сведока.

Тужилачки тим је најавио да је оптужница поткрепљена изјавама 153 сведока, од којих су многи у плану да сведоче у судници, као и да су, ипак, успели да обезбеде довољно очевидаца у процесу против Тачија, Краснићија, Реџепија и Весељија, који се терете за ратне и злочине против човечности, скоро 100 убистава, као и прогоне, мучења, присилна затварања, киднаповања најмање 400 људи на КиМ, као и у северној Албанији.

У другом анексу, којим се објашњава налог за хапшење, наведене су све изјаве медијима, али и поруке које су оптужени слали преко друштвених мрежа, а тичу се рада Специјалног суда. Тако су издвојили писмо које је Тачи послао Мајку Помпеу, државном секретару САД, где говори да суд истражује само Албанце, да првобитни договор није био да се сви процеси воде у Хагу... Подсетили су на Весељијев став против суда, као и да је Краснићи истакао да је циљ изазвање политичке кризе.

Иначе, јуче је подигнута и оптужница против челника Удружења ветерана тзв. ОВК Насима Харадинаја и Хиснија Гуцатија, који су објављивали поверљива документа, а која им је доставио "непознати младић".

Спремили мито очевицима

Специјализовано тужилаштво Косова сматра да Тачи и остала тројица "треба да остану у притвору, јер постоји реална опасност од утицаја и застрашивања сведока, као и ризик да мобилишу своје присталице и ометају поступак".

- Постоји сумња да су у скорије време владини званичници лојални Тачију и Весељију, обавили коруптивне исплате потенцијалним сведоцима тужилаштва, наводно за путне трошкове иако те трошкове плаћа Суд у Хагу - навели су тужиоци.

Нагло погоршано здравствено стање патријарха Иринеја. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА