Најновије

Пријавило се 110.000 за вакцину за дан и по, али може се одустати!

Скоро 110.000 грађана за непуних 36 сати путем портала е-Управе изразило је интересовање за вакцинацију. Половина пријављених је из Београда, а 30 одсто грађана жели да прими било коју вакцину. Очекује се да старији од 75 година буду позовани до краја недеље. Надлежни кажу да се чини све да грађани не чекају предуго на позив и да се вакцинација обави без стварања гужви.

Михаило и Верица Јовановић, гости у студију РТС (фото: РТС принтскрин)

Директор канцеларије за е-Управу Михајло Јовановић рекао је за РТС да је очекивао да се пријави и већи број грађана јер је то начин да се уђе у логистички систем за вакцинацију.

Бројком од 110.000 за 36 сати није изненађена ни директорка Института "Батут" Верица Јовановић која је рекла да верује да ће тај број ускоро бити већи и да то говори да смо препознали значај сигурне стратегије борбе против ковида.

Додаје да је то пут ка стабилизацији и победи против заразе.

Говорећи о статистици, Михајло Јовановић је рекао да је 19 одсто оних који су се до сада пријавили старије од 75 година.

Наводи да је било скептика који су мислили да старији не могу електронски да се пријаве, али је услуга направљена једноставно, да могу и укућани да пријаве најстарије и да није потребна регистрација на порталу.

За оне који не могу да се пријаве електронски, од четвртка ће бити отворен кол-центар.

Јовановић је додао да је скоро половина до сада пријављених из Београда, а да је око 30 одсто грађана навело да жели да прими било коју вакцину која је доступна.

Директорка "Батута" каже да ће бити довољно вакцина за све и да је држава учинила све да би започела вакцинацију и обезбедила довољне количине за оне који изразе заинтересованост.

Додаје да је електронска пријава савремен начин комуникације са становништвом и да нас је пандемија научила да можемо да комуницирамо и неким другим начинима.

Јовановићева истиче да ће се приоритети добро анализирати и да ће се поштовати препоруке Националног тела за имунизацију. Прво ће бити вакцинисани најстаријих, а потом, у складу са приоритетима следи вакцинација у односу на ризике.

Каже да ће се прво вакцинисати они за које су ризици највећи, а да други могу да сачекају, али како наводи, то чекање неће бити дуго и трудиће се да буде што краће.

Михајло Јовановић је напоменуо да вакцинација није обавезна и да, када се неко пријави, оставља телефон и мејл на који добија линк преко кога може да обрише пријаву или да је измени.

Наводи да и, ако неко буде позван, не мора да дође, и да је пријава добар алат да се целокупна Србија логистички припреми за масовну вакцинацију.

Директор Канцеларије за е-Управу је рекао да је направљен комплетан логистички систем и да, када вакцине буду допремљене, постоји податак да су оне ушле у магацин и да се оне дистрибуирају у складу са заинтересованошћу грађана, тако да време чекања буде минимално.

Верица Јовановић истиче да ће се вакцинација вршити у здравственим установама, домовима за стара лица, што су прва места према приоритетима.

Каже да су Домови здравља према закону установе где се врши вакцинација, али да ће бити формирани и посебни пунктови за то.

Додаје да ће то на ефикасан начин омогућити да сви могу без гужве да приђу пункту, а претходно ће сви бити обавештени о начину коришћења пункта и проћи ће процедуру од лекара, администрације до добијања вакцине.

Михајло Јовановић је рекао да се за другу дозе вакцине грађани не пријављују и да ће бити направљени одговарајући календари.

Једном када грађанин уђе у процес, он ће имати свој термин за 21 дан, да дође на исто место да би извршио ревакцинацију.

Верица Јовановић додаје да у држави има 158 домова здравља са више од 950 вакциналних пунктова и да ће сваки велики град имати могућност да има један или више вакциналних пунктова, да се не би стварале гужве.

То ће зависити од величине града и заинтересованости грађана.

Михајло Јовановић очекује да ће се пријавити сви који су заинтересовани и да ће вакцинисање популације организовати у складу са пристизањем вакцина.

Истиче да су у току интензивне припреме да старији од 75 година буду до краја недеље позвани на вакцинацију.

Верица Јовановић је закључила да је свака вакцина која је регистрована од стране националне агенције прихватљива и добра.

"Није важно о којој се ради, важно је заштити себе и најближе од епидемије", поручила је директорка "Батута".

И док грађани Србије у сопствену земљу не могу да уђу без папрено скупог ПЦР теста, из неких земаља гости долазе без икакве препреке. О којим се земљама ради, читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА