Најновије

ПОСМРТНО ЗВОНО ЗА ВЕЛИКУ БРИТАНИЈУ: Распад је све ближе

Британски новинар Гавин Еслер најавио је озбиљну кризу у Великој Британији, која прети распадом земље. О томе је публициста писао у својој књизи „Како Британија завршава - енглески национализам и оживљавање четири нације“, необјављену монографију цитира Дејли Мејл.

Шкотска (Фото: РИА Новости)

Аутор из Лондона рођен у Шкотској објашњава да већина Шкота има вишеструки идентитет и да се људи у овом делу Уједињеног Краљевства осећају као Шкоти, Британци и Европљани. Али излазак Британије из ЕУ погодио је ову слику самоидентификације и многи од оних који су на референдуму 2014. гласали против шкотске независности, желећи да остану у Европској унији, спремни су да подрже одвајање региона од Британије након Брегзита.

„Већина Шкота се гади догађаја у Вестминстеру од 2016. године, посебно Брегзита и тога како Бориса Џонсона и његову владу виде као неспособне“, пише Еслер.

Публициста подсећа на речи првог министра Шкотске Николе Старџен да многи Шкоти верују у постојање дубоког демократског дефицита своје нације, јер се ставови људи о Брегзиту и другим питањима не узимају у обзир, а ако постоји унија коју Шкоти желе да напусте, то је Уједињено Краљевство.

"Поверовао сам да Британија заиста може доживети крај. Не чујем звона за узбуну. Ово је посмртно", рекао је Еспер.

Аутор сугерише да је „Уједињено Краљевство сада уједињено само по имену“, а влада Бориса Џонсона није успела да окупи нацију чак ни током пандемије коронавируса, иако су ратови и катастрофе, према Есперу, Британце уједињавали вековима.

Еспер указује на озбиљну децентрализацију борбе против пандемије у различитим деловима државе, истичући општу хетерогеност земље, што илуструју разлике у раду у различитим деловима здравственог система Уједињеног Краљевства, образовању, медијима, разликама у закону, па чак и различитом статусу краљице у англиканској и шкотској цркви.

Аутор наводи неколико вероватних исхода британске кризе.

"Једна је да смо у кипућем бесу енглеског национализма сведоци првих тихих предзнака како ће Британија нестати. Друга могућност је да се ово незадовољство покаже као катализатор за преиспитивање Британије као неке која је још увек опскурна, већ поново створено Уједињено Краљевство. Трећа опција је задржавање статуса кво, али након Брегзита то више није могуће “, рекао је Еспер.

Новинар примећује да ће, ако друга од његових предложених опција пропадне или не буде спроведена, одвајање Шкотске и, вероватно, Северне Ирске од Енглеске довести до политичке кризе у пуном обиму која ће „бити много сложенија, прљавија, скупља и горча од чак и Брегзита“. …

Какве болне ефекте изазив Фајзеова вакцина, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА