Најновије

ОПАСНО: Џихадисти претња на Косову за наш народ! Албанци нападају Србе

Највећу безбедносну претњу за регион представљају џихадисти који су се из Сирије и Ирака вратили на Косово и Метохију одакле врбују своје истомишљенике, а претежно младе људе.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Бројна истраживања релевантних међународних организација упозоравају на бујање екстремизма у јужној српској покрајни и све већи број оних који подржавају ову идеологију.

Јавности се остао непознат податак да је крајем фебруара један Албанац у Косовској Митровици ножем напао српског младића, а да је током саслушања узвикивао „Алаху екбер“ и позивао се на терористичке организације Ал Каида и Ал Нусра које ратују на Блиском истоку.

Ово је такозвана Косовска полиција избацила из свог званичног извештаја о догађају, али је информација успела да процури захваљујући добро обавештеним изворима који су упознати са детаљима саслушања.

- Мушкарац албанске националности А. Ш (24), који је пре месец и по дана напао српског младића М. М. (26) у близини Техничке школе на северу Косовске Митровице, убрзо је ухапшен под сумњом да је починио кривично дело убиство у покушају. Он је на саслушању узвикивао „Алаху екбер“ и претио Ал Каидом, Ал Нусром и другим терористичким организацијама, каже извор.

Раније истраживање Центра за безбедносне студије показује да опасност од тероризма прети и од оних који никада нису ратовали, али и од оних који су били на ратиштима на којима ИД делује. Расте број оних који у последњих годину дана различитим каналима одлазе у Сирију. Њих на КиМ врбују радикализовани имами, али и други појединци. Процена је да је недавно у Сирију и Ирак отпутовало десет особа са КиМ, Северне Македоније и Албаније.

Са ових ратишта на КиМ се вратило само 150 особа, а неколико десетина се тамо још увек налази. Многи од њих су у тамошњим затворима. Око сто особа са КиМ убијено је у сукобима.

Међу најопаснијим борцима на ратиштима на Блиском истоку били су Фитим Љадровци и Лавдрим Мухаџери.

- На Косову желим да створим Исламску државу и радо ћу умрети за њу на том путу, говорио је Љадровци.

У јужној српској покрајни посебно су од надирућег радикализма угрожене српске средине. Безбедносне службе раније су осујетиле више планираних напада чије су мете требало да буду објекти и грађани у Грачаници и Косовској Митровици. Тада је ухапшено више особа, а неке су признале своје планове.

- Моја идеја била је да на Божић и Ускрс нападнемо православне објекте. На Гуглу и Википедији истраживао сам где се цркве налазе, који су снажни отрови и експлозиви... Један од нас отишао је у Албанију да набави бојне отрове и експлозив, рекао је један од оптужених Бујар Бехрами.

Шаља: Хитно формирати безбедносне институције

Стручњак за питања безбедности Дризан Шаља у изјави за портал „косово онлајн“ каже да се због унутрашњих и спољашњих изазова намеће потреба за успостављањем нових безбедносних институција на такозваном Косову.

- Косово има сигурносне механизме као што су обавештајна агенција, полиција и снаге за спречавање и борбу против тероризма. Али, на Косову би требало да се формирају четири безбедносна механизма која би закључила безбедносну архитектуру, а то су: Агенција за заштиту тајних података, Агенција за заштиту од сајбер напада, Обавештајна и контраобавештајна агенција и Национална истражна агенција - каже Шаља.

Kолико ће се руска војска налазити на граници са Украјином прочитајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА