Најновије

ОВО ЈЕ МАГИЧНА ЦИФРА ЗА УКИДАЊЕ МЕРА: Попуштање полако почиње, Тиодоровић објаснио када ћемо моћи на славља и утакмице

Укидање забране окупљања максимално до пет, али и генерално попуштање мера везано је за магични двоцифрени број. Елиминација мера могућа је са испод 100 заражених на дан. Тренутно, први циљ је смањење броја заражених на око хиљаду.

Тиодоровић (Фото: Јутјуб)

Тржни центри су отворени јуче, од наредног понедељка деца се враћају у школе, а Кризни штаб током недеље треба да разматра дозволу да се отворе и унутрашњи делови угоститељских објеката. Иако у оквиру свих ових садашњих погодности постоје строга ограничења - број купаца у центрима, гостију у кафићу и ђака у учионици, делује као да мере попуштају.

Међутим, многе забране су и даље међу строгим мерама, попут забране окупљања више од пет грађана. То практично значи и надаље, узакмице без навијача, нема свадби... Конкретно попуштање ове мере - максималан број окупљених, медицински део Кризног штаба везује искључиво за број оболелих.

- Да бисмо могли да уклонимо забране окупљања као што је сада на снази не више од пет, и да бисмо све остале мере елиминисали, потребно је да на дневном нивоу имамо двоцифрен број, односно да број заражених буде испод 100 - каже епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић.

Он додаје да и ако је далеко иза нас време када смо дневно бележили по 30, 40 заражених, наш наредни, први циљ је да бројка падне испод 1.000.

- А онда да радимо на томе да достигнемо и магичну двоцифрену бројку. Ипак, како ће се све даље одвијати зависи искључиво од понашања нас самих и од процеса имунизације. Али када погледам студентске журке, играње кола око споменика, гужве у граду, не могу да будем оптимиста и не знам шта да кажем када ће се то десити - каже др Тиодоровић.

Професор и члан Кризног штаба истиче да "грађани морају да схвате да ово не може појединац сам, већ сви морамо колективно да се посветимо овој борби".

- А најбољи начин борбе је поштовање мера. Није то ничији хир, ово је потреба и једино тако можемо да се надамо да ћемо у наредном периоду успети да бројке сведемо на ту жељену цифру - поручује професор Тиодоровић.

Иако бројке последњих дана падају, што се приписије искључиво имунизацији, ситуација је тренутно далеко од идеалне Отуда не чуди да заменица директора Инфективне клинике у Београду Ивана Милошевић каже да лекари страхују од попуштања мера у борби против корона вируса.

- Страхујемо од сваког попуштања мера, јер их ми највише осетимо - каже др Милошевић.

Она међутим, тренутно стање мери са бројем пријема и отпуста у болници. И, добра вест је што се та бројка изједначила, али клиника је и "даље пуна" пацијената.

- Топло време неће донети олакшање. Једина добра ствар је вакцина, али док не буде половина грађана вакцинисана, нећемо се вратити нормалном животу - наглашава Милошевићева.

Нико не може да прецизира период када ћемо досегнути магичне бројке, па не чуди да су све гласније идеје да се мере попусте за вакцинисане. И поред најава да би то требало размотрити, за сада није повучен ниједан конкретан потез. Тако мере остају једнаке за све.

Како сада ствари стоје, једино попуштање које је међу изгледним јесте отварање целокупних угоститељских објеката. Овај предлог је изнет на седници Кризног штаба прошле недеље. Међутим, договор није пао. Глатко су прошли предлози о враћању деце у школе и строго контролисано отварање тржних центара. Кафићи и ресторани остављени су за још један пресек ситуације и разговор на седници Штаба.

Према најавама та одлука могла би бити донета у петак. Уколико се сложе медицински и економски део штаба, ублажавање ове мере отпочеће од понедељка.

Епидемиолог др Предраг Кон изјавио је данас да је медицински део Кризног штаба од почетка „упорни кочничар“ у попуштању мера инсистирањем да се то што спорије чини.

- Попустиће се још али полако - рекао је др Кон напомињући да је вирус "толико присутан" да лако може да порасте број новозаражених.

Говорећи о отварању тржних центара, он је рекао да су предвиђени ковид редари и бројаће се електронски колико је грађана ушло. Говорећи о кафићима и ношењу маске, др Кон каже: "Видели смо да се мере не поштују".

Школе без затварања до краја године

Готово извесно, одлука о враћању у школе важиће до краја ове школске године. Средњошколци једну недељу у учионице, једну онлајн, старији основци смењиваће се на два-три дана, а најмлађи иду на наставу у учионице.

- Затварања школа нема - кажу у Министарству просвете.

Међутим, уколико се у некој општини погорша епидемиолошкла ситуација, локални Кризни штаб има могућност да препоручи онлајн, а коначну одлуку доноси Министарство просвете.

Кривокапићу истиче време на власти. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА