Најновије

Србијо, ниси сама! Санкције Русији није увело 10 земаља Европе!

„Србија је једина европска земља која није увела санкције Русији“. Ова хиљаду пута изговорена лаж постаје истина у очима зомбираних слушалаца говора председника Александра Вучића. А истина је другачија. Постоје најмање 10 (и словима десет) земаља Европе које нису увеле санкције Русији. 

Пише: Никша Булатовић, новинар и водитељ на каналу Прави одговор на Јутјубу

Недавно је фински министар спољних послова Пека Хависто изјавио да очекује од Србије и Босне и Херцеговине да уведу санкције Русији. То је дефинитивно признање да ни БиХ није увела санкције. Иако Сарајево или већинска БиХ декларативно то жели, због опструкције из Републике Српске, то је немогућа мисија. 
У фебруару је премијер Литваније Крисјанис Каринс изјавио како компаније користе територије Турске, Казахстана и Јерменије како би избегли санкције Русији. Шта то значи? Па значи да компаније држава које су увеле санкције користе територије држава које нису увеле санкције, а граниче се са Руском Федерацијом. 
Сви знамо да је Белорусија европска земља. Штавише, она је то целом својом територијом. Како онда може некоме пасти на памет ноторна глупост да каже да је Србија једина европска земља која није увела санкције Русији. 

Молдавију притиска Европска Унија да уведе бар неке санкције, па је у марту било речи да уведе санкције појединим олигарсима из Русије. Да, фућка им се баш што неће моћи да дођу у Кишињев. Али чак ни то нема вести да је спроведено. 

Притисак САД и ЕУ спроводи се и према Грузији која, иако у лошим односима са Русијом због Јужне осетије и Абхазије, и одласка многих Грузина на фронт на страни Украјине, не жели да уведе санкције јер је економски зависна од Руске Федерације.

Ако искључимо то што су неке земље увеле ембарго на извоз оружја у Русију, јер то нису санкције, већ једноставно желите да званично останете неутрални у сукобу, онда долазимо до тога да бар 10 европских земаља већ дуже од годину дана одбија да уведе санкције. А ту се рачунају и оне земље које су делом своје територије у Европи, али су политички, спортски, евровизијски и како год хоћете, одлучиле да превасходно буду део европске „заједнице“. 

Дакле, земље које нису увеле санкције Руској Федерацији су:

1.    Турска
2.    Казахстан
3.    Азербејџан
4.    Јерменија
5.    Грузија
6.    Молдавија
7.    Белорусија
8.    Босна и Херцеговина
9.    Србија
10.    Ватикан

Ех, да, и Ватикан. Сетимо се да је папска држава прва пристала да руски гас плаћа у рубљама. И нико Свету столицу не притиска да се придружи санкцијама.
Према томе – Србијо, ниси сама! 

Знамо да председник Вучић жели да увери домаћу јавност како је тешко, како смо једини и усамљени, али ето, он се бори, и он успева да се избори да Србија остане „једина“ у Европи која није увела санкције Русији. И он сам добро зна да је то лаж достојна барона Минхаузена. А ако то не зна, онда - седи, један из географије! 

Или је прихватио расистичку реторику западних кругова, по којој све што долази из Источне Европе није Европа. Односно, јесте Европа кад им тако одговора, није Европа кад им тако одговара. 

Када треба извршити притисак на Србију, онда је: „Хајде, још само ви нисте увели!“. И понекад им излети да није ни БиХ увела. Али, онда видите, читајући стране медије, јер наши о томе слабо говоре, да покушавају да врше притисак на друге европске земље. Да ли и њима говоре: “Ви сте последњи у Европи који нисте увели санкције“? Па, можда и не. Јер то за њих није „културна“ Европа, то је за њих заостала и затуцана Азија.

Међутим,  то су све земље које седе у Савету Европе, изузев Ватикана који нема жељу да буде чланица, али је ту као посматрач. 

Сад можемо да улазимо у то да ли је Србија увела делимичне или прикривене санкције Русији, али то је већ друга тема. Званично, и у суштини, Србија их није увела. А није их увело још девет земаља Европе. Можда би списак био и дужи када би се проанализирале још неке мини државице Европе. У сваком случају, бројка је двоцифрена. 

А како видимо, и западне компаније из држава које су увеле санкције Русији, налазе начина да заобиђу блокаду. 

Према томе, доста је лицемерја. Европска Унија и САД имају аргумента да нам траже увођење санкција Русији тек када испоштују међународно право, врате нам Косово и Метохију, повуку своје трупе и омогуће нашим трупама да се разместе, повуку своја признања Косова, и почну разговори о ратној одштети за бомбардовање 1999. године.

До тада – псссст! 

Уништење украјинске колоне код Угледара: Напад се претворио у катастрофу (ВИДЕО)

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА