Најновије

OПA! Меркел и Макрон предводе побуну ЕУ против Сједињених Држава!

Лидери Немачке и Француске, који су се срели у Ахену на додели награде „Карло Велики“ објавили су да не верују Сједињеним Државама и да намеравају да створе „јединствену Европу“.

Меркел и Макрон (Фото: Синхуа)

Пише: Игор Гашков

То је била најоштрија јавна критика САД из Европе још од Ирачког рата из 2003-ће. Емануел Макрон се у Ахену није либио да каже: „Хоћемо ли трпети туђу власт или чак тиранију над собом? Ко има право да уместо нас одлучује о нашој трговини или да нам прети због тога што му правила више нису по вољи? Сасвим конкретно, ми смо се определили за мир на Блиском Истоку, а друге силе не држе своју реч. Јесмо ли ми дужни да следимо политику горега?“

Француски лидер се разљутио поводом претње Вашингтона да ће повластице европским произвођачима челика и алуминијума бити укинуте. Трамп по цену сукоба жели да бар осетно смањи амерички трговински дефицит са ЕУ јер су САД последњих деценија од ЕУ много више куповали него што су у њу извозиле. Немачка канцеларка је објавила да се Европска унија не може више ослањати на САД. Она алтернативу досадашњем трансатлантском партнерству види у самосталној европској политици.

Меркелова је указала: „Прошла су времена када су нас Сједињене Државе штитиле. Европа мора сама решавати своју судбину. У томе је наш задатак за будућност. Европска спољна политика још је у детињству. Али, и за само наше постојање је битно да остваримо прогрес на том правцу јер се променила и природа конфликата у свету“.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер чак је емотивно одреаговао на враћање америчких антииранских санкција које задиру у економске интересе ЕУ-фирми. Поновио је да Вашингтон на тај начин дугорочно штету наноси сам себи: „У оваквој ситуацији ми Европљани морамо заменити САД, које су као међународни играч изгубиле снагу и законитост у деловању. Из тог разлога Сједињене Државе ће у будућности изгубе и утицај. Поготово што САД више не желе да сарађују са другим деловима света“.

Француска је нарочито оштро одреаговала на иступање Америке из атомског споразума са Техераном. Водеће француске компаније - Airbus, Total, Renault и Peugeot - инвестирале су у иранску економију озбиљна средства. Американци су их поставили пред избор: или ћете преиспитати своје планове или ћете се наћи на удару америчких санкција које ће ступити на снагу у новембру 2018. године. А Ангела Меркел је реално подигла заставу европске побуне против САД.

Прочитајте ОВДЕ кога то САД врбује за новог партнера?

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ко ће водити Европу? Меркел или Макрон?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА