Најновије

Вероватно сте чули за дијабетес, али да ли сте чули за предијабетес?

У свету данас 318 милиона људи живи са предијабетесом, а чак 90% њих нису ни свесни га да имају!

Фото: Промо

Иако немате никакве симтоме, могуће је да имате предијабетес, порука је глобалне кампање у оквиру које ће се и у Србији по први пут обележити иницијатива о предијабетесу. Тим поводом Удружење за дијабетес Србије и Дијабетолошки савез Србије, уз подршку компаније Мерцк, покренули су националну кампању Твој предијабетес.

„Нездрава исхрана и недовољно физичке активности два су кључна узрока за развој предијабетеса. Зато је важно да урадите кратак тест и сазнате да ли сте у ризику од дијабетеса. Тест можете скинути путем апликације Предијабетес тест на вашем телефону. За неколико минута резултат ће вам рећи које кораке је битно да предузмете. Уколико сазнате да имате предијабетес, важно је да се обратите свом лекару. Али то сазнање може вам помоћи да промените лоше животне навике и спречите могући развој дијабетеса“, изјавио је проф. др Небојша Лалић директор клинике за Ендокринологију, дијабетес и болести метаболизама КЦ Србије у Београду. 

„У Америци, свака трећа особа има предијабетес, што је укупно 86 милиона људи. Због нездравог начина живота, до 2040. године пола милијарди људи ће живети са предијабетесом. Дијагноза предијабетеса је упозорење да би требало да промените ваше лоше животне навике“, изјавио је Александар Опачић, председник удружења Дијабетолошки савез Србије.

Предијабетес је стање где је ниво шећера у крви изнад нормалних вредности али није у нивоу вредности за дијабетес. Стручњаци процењују да ће 70% особа са предијабетесом, временом добити дијабетес.

У склопу националне кампање Твој предијабетес  домаћој јавности представиће се домаћа верзија сајта који се бави овим медицинским стањем https://www.yourprediabetes.info/en/home.html.

Извор: Промо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА