Најновије

РАТКО МЛАДИЋ СЕ НЕ ПРЕДАЈЕ: Руши хашку пресуду?

Бивши командант Војске Републике Српске Ратко Младић и његова одбрана покушаће да прикупе нове доказе како би оспорили правоснажну пресуду, којом је Хашки трибунал ове недеље осудио генерала на доживотну затворску казну, сазнају медији!

Ратко Младић (Фото: Јутјуб)

Младићев адвокат Бранко Лукић најављује да ће одбрана покренути комплетно нову истрагу с циљем да убеди суд да преиспита пресуду и спроведе практично ново суђење.

Ревизија  

- Велики је посао пред нама, јер треба да прочитамо и детаљно анализирамо пресуду. Онда крећемо у комплетно нову истрагу по свакој тачки пресуде, како бисмо, у што више тачки, пронашли нове доказе или чињенице које нису биле познате током процеса. Посебно ће нам бити од користи издвојено мишљење судије Приске Матимба Нијамбе, која је прихватила наше аргументе. Одбрана ће искористити ванредан правни лек из Правилника и поднеће захтев за преиспитивање, што је практично ревизија - објашњава Лукић.

Он каже да одбрана нема рок за подношење овог захтева, за разлику од тужилаштва, који може да тражи преиспитивање само у наредних годину дана. - До тог нашег захтева проћи ће месеци, а можда и године, јер је реч о врло сложеном процесу. Само нови докази долазе у обзир. Суд то може да одбаци или прихвати. Уколико уважи наш захтев, то ће практично бити ново скраћено суђење на којем ће се изводити само нови докази - напомиње саговорник.

Алиби

Ново суђење предложила је и судија Нијамбе у свом издвојеном мишљењу о коначној пресуди Младићу.

- Имајући у виду природу и тежину правних грешака уочених у овом предмету, за разлику од других чланова Жалбеног већа, ја бих наредила да се Младићу понови суђење пред другим првостепеним судским већем, по свим тачкама оптужнице, изузев оптужбе 6, за узимање талаца у удруженом злочиначком подухвату - навела је она у издвојеном мишљењу написаном на 60-так страница.

Она је оспорила и да је Младић одговоран за геноцид у Сребреници.

- Док је господин Младић био далеко од Сребренице и присуствовао тајном мировном састанку са међународном заједницом у Београду, док је био на венчању и у болници, није могао да има ефикасну контролу, нити информације из БиХ, а камоли да командује - објаснила је она и напоменула да тужилаштво на суђењу није оспорило одсуство Младића.

Схевенинген скоро пуст

Ратко Младиће остаће у Схевенингену све до потписивања уговора између суда и земље која буде прихватила да на њеној територији овај осуђеник служи казну. Тренутно су он и пензионисани генерал МУП Србије Сретен Лукић (казну је служио у Пољској, али је почетком ове године враћен у Хаг, јер је издржао максималну казну од 15 година затвора, коју тамошњи закон предвиђа за дела за која је осуђен, па због тога више није могао да буде у затвору у тој земљи) једини становници у овој огромној згради.

- Можда ће судски механизам у Хагу због те околности убрзати процедуру о месту служења казне за њих двојицу. Тај процес обично траје две, три године. Дешавало се да нас као одбрану питају о месту служења казне, али искуство говори да се у том случају не само не добије то што се хтело, него најчешће падне одлука о оном најгорем - открива Бранко Лукић.

Момир Николић "пресудио" и Караџићу и Младићу  

Судија Нијамбе разоткрила је и улогу Момира Николића, који је био кључни сведок против Радована Караџића и Ратка Младића. Николић је некадашњи помоћник команданта за безбедност и обавештајне послове Војске РС, који је након покајања за учињене злочине и вероватно нагодбе, пристао да сведочи против Караџића и Младића. Као награду 2016. је добио пуштење из затвора у тајности, иако није одслужио уобичајене две трећине казне (добио 20 година затвора). Сада се налази у Шведској са својом породицом. Иначе, суткиња Нијамбе је казала да је Николић "увек био тамо где су убиства" и да су му "руке огрезле у крви".

Улазак Украјине у НАТО могао би бити почетак рата са Русијом. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА