Најновије

НОВЕ МЕРЕ, ТРЕЋА ДОЗА, НАГРАДЕ: Ево шта би све могло да нас очекује после првог августа

Према многим предвиђањима први август сматра се као кључни датум који ће донети многе епидемиолошке промене. Због свакодневног раста броја заражених корона вирусом у нашој земљи, на самом почетку наредног месеца према најавама надлежних биће донесене дуго одлагане одлуке о трећој дози, увођењу нових мере као и организовање лутрије за вакцинисане.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Трећа доза још увек под знаком питања

Стручни комитет за имунизацију препоручио је Кризном штабу давање треће дозе вакцине против короне најмање шест месеци након примања друге дозе и то да трећа доза буде РНК ваклина, каква је Фајзерова и каква је Модернина, која би требало да стигне у Србију у октобру.

На основу досадашњих, малобројних истраживања која су показала да примена треће дозе, односно бустер дозе вакцине против ковида 19 доводи до повећања хуморалног имунског одговора, Стручни комитет за имунизацију препоручује давање треће дозе, тј. бустер дозе вакцине против ковида 19 особама код којих је од апликовања друге дозе прошло најмање шест месеци, без озира на врсту вакцине коју су претходно примиле.

Многе земље су увелико започеле давање треће дозе вакцине за оне грађане код којих је имунизациони одговор изостао након примљене две. Овај вид заштите грађана већ неко време се најављује и код нас, међутим, чак и након позитивних коментара стручњака, на усвајање одлуке се још увек чека.

- За трећу, бустер дозу препоручује се вакцина базирана на технологију информационе РНК, али се оставља могућност избора вакцина базираних на другачијем механизму дејству - наводе у Комитету и додају да је неопходан предуслова за поримену препоруку за давање треће, бустер дозе претходно регулаторно усклађивање са прописима Републике Србије.

Ђерлек најавио - трећа доза највероватније првог августа

Државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек, који је и председник Националног кородинационог тима за имунизацију потврдио да је Стручни комитет за имунизацију препоручио трећу дозу вакцине против корона вируса.

- Тачно је, Стручни комитет је препоручио Кризном штабу да грађани буду вакцинисани трећом, такозваном бустер, дозом вакцине. И да та доза буде дата најмање шест месеци после друге, као и да би најбоље било да људи приме РНК вакцину. Једина РНК вакцина код нас је Фајзерова, а председник Србије је најавио да ћемо од октобра имати и Модернину вакцину, која је направљена по истој технологији. Трећу дозу, како је навео Стручни комитет, требало би да приме особе на имуносупресивноиј терапији, они који су транспалнатирали коштану срж, пацијенти на дијализи, старији од 70 година, коросници домова за старе, здравствени радници, али и сви који то желе, без обзира на коју су вакцину примили - рекао је Ђерлек.

Он истиче да је Стручни комитет, састављен од наших врхунских експерата, препоручио кризном штабу примену треће дозе, а да ће одлука о томе бити донета на следећој седници кризног штаба која ће бити највероватније 1. августа.

Вирусолог и чланица Кризног штаба проф. др Тања Јовановић каже да је препорука о трећој дози послата Министраству и да се сада чека одлука, али како каже очекује се да ће бити усвојена.

- НИТАГ је донео препоруку за трећу дозу и проследио Министарству. Очекује се да ће се препоруке усвојити - рекла је вирусолог др Јовановић.

О трећој дози на састанку Кризног штаба

Да ће ускоро бити потребна трећа доза грађанима који немају довољан број антитела и код којих је изостао имунски одговор након примања прве па и друге дозе вакцине, мишљења је епидемиолог др Предраг Кон, који објашњава и када је право време да се прими.

- Шест месеци је минимум који треба да прође да би се примила трећа доза. О томе ћемо говорити на Кризном штабу. Препорука је везана за вакцине које су на бази РНК, то су Фајзер и Модернина вакцина, то су вакцине које су до сада највише испитане и објављени резултати истраживања. За било коју да је примљена до сада, као трећа доза се препоручује нека од ове две. Ово говорим на основу онога што сам читао, нисмо имали састанак нити консултације - рекао је др Кон.

Ко ће бити кандидати за трећу дозу

Велики број грађана након најаве треће дозе остао је у дилеми, да ли ће бити намењена свима и на основу којих параметара ће се одлучивати ко треба да је прими. Стручњаци напомињу да ће усвајањем одлуке о "бустер дози" бити детаљно објашњено ко су идеални кандидати, али већ сада зна да ће бити за одређену групу људи.

- Одређене су категорије које морају да примају трећу, старији од 70 или они који су слабијег имунитета, или они код којих се утврдило да немају стварање антитела. То су они који би морали да је приме, а општа препорука је да се прими она која је највише испитана, а то је Фајзерова вакцина, као и Модернина, обе су на информационој РНК технологији. Али одмах иза тога, може било која друга - рекао је недавно др Кон.

Увођење нових мера биће неминовно

Сведоци смо убрзаног ширења делта соја, који је на жалост регистрован и у Србији. Према речима др Кона, иако ова варијанта још није најдоминантнија у свету, претпоставке су да ће у Србији свој врхунац достићи крајем августа, што ће проузроковати увођење нових мера.

- Тренутно је делта сој регистрован у више од 120 земаља, док је алфа односно британски сој захватио готово 180 земаља. Ипак, та превласт и доминација у варијантама вируса дешаваће се и даље. Делта варијанта се сада значајније пробија и код нас, те претпостављамо да ће асполутна доминација делта соја у Србији бити тек крајем августа и почетком септембра – наводи он.

Свеприсутно је питање који број заражених је знак да морамо да пооштримо мере, и када се пали та чувена црвена лампица?

- Црвена лампица је нешто о чему се тренутно говори и мислим да ће бити посебних консултација у вези тога. Не могу да прејудицирам, али у сваком случају не можемо да се понашамо исто када имамо двоцифрен број заражених и када имамо четвороцифрен број. Јасно је да ће бити разлике у мерама - истиче др Кон.

Епидемиолог Кон, иако незадовољан тренутном епидемиолошком ситуацијом, признаје да и даље нисмо у ургентној ситуацији али напомиње да би убрзо могли да стигнемо до четвороцифреног броја оболелих од короне.

Нове могуће мере

Увођење нових против ковид мера за сада је неизвесно. Према речима стручњака мере ће се доносити у складу са ситуацијом.

- Ревизија мера зависи ће од актуелне ситуације - рекла је за вирусолог и члан кризног штаба др Тања Јовановић.

1.Забрана окупљања

Иако је за сада неизвесно које мере ће бити прве предузете да се спречи достизање четвороцифреног броја заражених короном, према раним претпоставкама стручњака ограничавање окупљања би био први корак.

- Не могу да се одобре скупови а да се претходно не зна да ли су људи вакцинисани или не, тестирани или не. Ако се тако поступа, онда се игнорише цела ситуација и намеће се утисак да живимо без вируса. Свако ко је невакцинисан и одлази на скупове мора да зна да је његов ризик од заражавања и оболевања, а нажалост и од оболевања од тежих форми, 30-ак пута већи него код вакцинисаних - објаснио је др Кон.

Претпоставке су да би тренутно могућа окупљања од 500 људи на једном месту могла бити смањена на 50.

Према речима др Кона, није немогуће да се забране јавни скупови уколико епидемиолошка ситуација буде далеко озбиљнија, али да потпуно затварање више није логично.

- Тренутно је репродукциона стопа 1,7 што значи да је 70 одсто више оболелих последње недеље у односу на претходну. Имам утисак да због чињенице да је лето и да је ипак мали број заражених па се релативно мало и види, те да је убеђење људи – хајде да се сада мало издувамо и свима ће нам бити лакше, па ћемо поново да се затварамо. Затварање више није опција. То једноставно не може да буде, јер постоји вакцина - поручује др Кон.

Наглашава да је далеко логичније вакцинисати се, а не затварати се.

2.Забрана појединих фестивала у августу

имајући у виду да нови талас долази и пре јесени како се најпре очекивало, и то чак почетком августа, велика је вероватноћа да се у циљу спречавања експлозије вируса забрани одржавање најављених фестивала током овог месеца.

3.Ограничавање рада угоститеља у затвореном простору

Без обзира што је ова мера била последња која је укинута на списку епидемиолошких против мера заштите, ограничење рада угоститељских објеката могло би се наћи међу првим корона мерама. Ово не би требало да изненади власнике оваквих објеката, имајући у виду да то правило и даље спроводе многе европске земље.

4.Без публике на утакмицама у затвореном простору

Љубитељи гледања утакмица са терена могли би поново да се врате навијању из сопственог дома крај малих екрана, бар што се тиче утакмица у халама. Наиме, како је овај вид терена у затвореном простору, такве утакмице могле би да буду ускоро да буду могуће само без публике.

Награда за вакцинисане

Чувени први август могао би да донесе промене и обрадује многе који су послушали савет стручњака и примили имунизацију. После ваучера за куповину одеће и новчаних бонуса, власти у Србији најавиле су још један покушај мотивације за оне који не желе да се вакцинишу против короне – лутрију.

Према најавама надлежних они који су прихватили савет и примили вакцину, поред већ симболичних новчаних награда могли би да буду и награђени скупоценим и изузетно вредним поклонима.

Највећи градови Америке па и неки градови Европе претходних месеци покренули су лутрију за вакцинисане грађане. Награде су милионске, а циљ је да се подстакне што већи број људи да прими вакцину.

Према неким наводима главна награда у овој лутрији могла би да буде стан у Београду, а друга награда ће бити неколико аутомобила "фијат 500 Л". Осим ових изузетно вредних награда, учесницима лутрије биће додељивани туристички ваучери као и могући попусти приликом куповине.

Поред ових, говори се о увођењу додатног ипитног рока за вакцинисане студенте. Иако за сада још у фази претпоставки, нема сумње да би ово обрадовало многе академце.

Трајање таласа неизвесно

Када је реч о томе колико дуго ће трајати овај талас, др Кон истиче да морамо да схватимо да ми директно утичемо на природни ток пандемије, можда чак први пут у историји човечанства.

- Разлог томе јесте што се спроводи масовна вакцинација у целом свету паралелно са пандемијом и паралелно са изменама вируса - каже саговорник.

"Вучић би пао као Ал Капоне, када бисмо знали како је набављао респираторе". Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА