Најновије

ШТА ЗАПАД СПРЕМА? Лукашенко разоткрио покварени сценарио, па проговорио о размештању руске војске по Белорусији

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да пораст броја невладиних организација (НВО) у земљи означава припрему обојене револуције; према његовим речима, оне су у Белорусији су под велом пројеката испуњавали туђи политички налог

Александар Лукашенко. (Фото: ria.ru)

„Откривен је јасан образац: раст броја НВО је маркер припреме обојених револуција. Под велом доброчинства, друштвено значајних пројеката, они одрађују туђи политички налог. Тако је било и код нас“, изјавио је Лукашенко, преноси агенција Белта.

Лукашенко је изјавио да се његова земља први пут суочила са обимним санкцијама Запада који хоће да остави Белорусе без пензија и плата како би изазвао незадовољство политиком власти те земље.

„Никада пре се нисмо суочили са таквим обимом ограничавајућих мера, не драматизујемо то. Да, Запад схвата штетност санкционе тактике. Али главни циљ је да остави народ без пензија, плата, субвенција, образовања, здравствене заштите и да изазове наздовољство народа“, објаснио је шеф Белорусије на састанку са представницима локалних власти о актуелним питањима друштвено-политичке ситуације.

Према речима Лукашенка, уводећи постепене пакете санкција, њихови иницијатори ударају по „болним тачкама“ земље.

„Погађају пре свега извозне секторе белоруске економије, односно петрохемију, машинство, индустрију калијума и друге“, додао је Лукашенко.

Шеф државе сматра да Запад жели да деморализује радне колективе како би „изазвао нови талас штрајкова и протеста“.

„Самим тим они циљају на основу белоруског развојног модела – социјалне државе. Али управо такав, наглашавам, за нас традиционални начин живота пружа посебну заштиту нашим грађанима од санкција. Тим пре када су у питању угрожене групе становништва“, додао је он.

С тим у вези, председник је рекао да су догађаји у Белорусији након прошлогодишњих избора последица координисане политике Запада и да ц́е се покушаји поткопавања друштва наставити у „свим тактичким правцима“.

„Желим да схватите да све што смо прошли нису спонтани напади, већ доследна и координисана политика Запада. Покушаји подривања друштва, дезоријентисања људи се настављају и настављаће у свим тачтичким правцима“, упозорио је белоруски лидер.

О састанку Бајдена и Тихановске

Он се осврнуо и на недавни састанак америчког председника Џозефа Бајдена и лидерке белоруске опозиције Светлане Тихановске, рекавши да ће након тог сусрета следећи корак Запада бити притисак на савезнике и партнере Минска на Истоку.

„Кажу да је Бајден угостио Тихановску колачићима? Очигледно ће следећи корак постати директан или индиректан притисак на наше источне савезнике и партнере, представнике светске заједнице и бизниса“, сматра Лукашенко.

Према његовим речима, представници белоруске опозиције који су напустили земљу желе да створе илузију раскола у белоруском друштву.

Перспектива размештања руске војске у Белорусији

Истовремено, Лукашенко је изјавио да Оружане снаге Руске Федерације могу да буду распоређене у Белорусији у случају угрожавања безбедности Савезне државе, али да за сада нема никакве потребе за тим.

Председник Белорусије је истакао да са руским колегом Владимиром Путином никада није разматрао питање размештања руских авио-база у Белорусији, пре свега из разлога што уз савремено наоружање нема потребе за таквим кораком.

Са своје стране, портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је Лукашенкове речи, рекавши да Москва није добила никаве захтеве о могућности размештања руске војске у Белорусији, као и да је то могуће само након званичног званичног апела руководства земље.

Бајден губи конце, питање га избацило из такта! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА