Најновије

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ВРАЋЕН СА АДМИНИСТРАТИВНОГ ПРЕЛАЗА: Приштина му изнела услов

Косовска полиција на административном прелазу Мердаре није данас око 14.30 пустила аутомобил са патријархом српским Порфиријем да уђе на Косово и Метохију, где се упутио упркос јучерашњем допису Приштине да му није дозвољен боравак.

Патријарх Порфирије (Фото: СПЦ)

Према документу генералне полицијске дирекције косовског МУП-а у који је Танјуг имао увид, одбија се улазак Првославу Перићу, како је световно име патријарха Порфирија, у 14.25 на прелазу Мердаре.

Наводи се да је патријарх дошао аутомобилом из Србије и да му се одбија улазак у складу са тзв. Законом о странцима и на основу одлуке Владе у Приштини.

Патријарх се, како преноси Косово онлајн, у аутомобилу неколико минута задржао на страни коју контролише косовска полиција, затим се окренуо и вратио назад ка Куршумлији.

Приштина: Посета Порфирија није одбијена, чека се да СПЦ осуди подршку барикадама

Министарство спољних послова привремених институција у Приштини саопштило је данас да посета српског патријарха Порфирија покрајини није одбијена, већ да се од СПЦ очекује да се огради од поступања неких својих припадника који дају подршку групама одговорним за постављање барикада, преноси Репортери.

У саопштењу Министарства спољних послова се наводи да захтев за посету може бити одобрен тек након што Црква осуди и огради се од поступања припадника СПЦ који су илегално ушли на Косово", и који како се тврди, дају отворену подршку "криминалним групама' на северу Косова, које су одговорне за барикаде које су тамо постављене.

МСП наводи да је у петак (23. децембра), примљен захтев српског патријарха да му се дозволи тродневна посета (од 26. до 28. децембра ), и да је овај одговор уследио после његовог разматрања.

Приштинско министарство тврди да "захтев није одбијен, већ је везан за дистанцирање од аката насиља и горе наведених радњи".

Министарство наводи да је овакав став приштинских институција условљен тиме што је православни свештеник Предраг Поповић, из храма Светог Вартоломеја и Варнаве у Раковици, пре неколико дана јавно признао да је у уторак прошле недеље "илегално прешао" преко граничне линије на Косово, да би избегао патроле КФОР-а, и посетио и подржао демонстранте на барикадама у Лепосавићу.

Саопштење СПЦ је, како тврде из Приштине, нетачно и захтев није одбијен, "већ се доводи у везу са дистанцирањем од насиља и изјавом да не стоји иза поступања својих представника, као у случају православног свештеника Поповића".

Из Кабинета патријарха јуче је саопштено да је Порфирије са запрепашћењем примио вест да су му власти у Приштини у недељу забраниле да допутује у Пећку патријаршију.

 

Косово онлајн наводи да је дошао до мејла који показује да је влада у Приштини послала јуче мејл преко свог официра за везу из Приштине којим одбија посету патријарха Порфирија и поставља пред поглавара СПЦ три услова како би му посета била одобрена.

Како се наводи у допису, главни услов који је стављен пред патријарха је да јавно осуди барикаде на северу Косова и "криминалне структуре на северу".

Портал преноси да у вези са захтевом за посету Патријарха СПЦ влада у Приштини наводи да су "чланови Српске православне цркве последњих дана активно укључени у пружање подршке криминалним групама које одржавају барикаде на северу Републике Косово већ више од 16 дана".

Преносе и део писма из Приштине који се односи на свештеника Предрага Поповића.

СПЦ: Одлука Приштине о забрани неразумна и неприхватљива

Патријарха Порфирија, који је по редовном програму требало данас у поподневним часовима да стигне у седиште СПЦ, манастир Пећку Патријаршију, на административном прелазу Мердаре зауставиле су приштинске власти и рекле да му је забрањен улазак у покрајину, саопштила је СПЦ и поручила да је таква одлука неразумна и неприхватљива.

Како је наведено, са становишта људских права и верских слобода било ког човека, оваква одлука је неразумна и апсолутно неприхватљива и СПЦ позива да се поштују основна права и слобода српског народа и његова црква на Косову и Метохији.

У саопштењу се наводи да Патријарх апелује на оне факторе који имају реалну власт на Косову и Метохији да, у складу са њиховим прокламовањем људских права и слобода, на делу покажу да таквих основних права и слобода нису лишени српски народ и његова црква.

"То значи да се, на подручју на коме имају пуну контролу, поглавару Српске православне цркве омогући богослужење у првом, актуелном и историјском седишту Српске Православне Цркве. То богослужење је молитва за сав свет, за све људе, а пре свега за локалну заједницу, за Србе и Албанце, за помирење и мир међу њима", поручила је Информативна служба СПЦ.

Како је наведено, патријарх зна да је српски народ, посебно на Косову и Метохији, са великим огорчењем примио ову вест, али апелује да се не дозволи да ова провокација постане изговор за даље угрожавање нашег народа и његових светиња.

Патријарх неће оставити свој народ и учиниће све што је могуће да се са њим сретне и да се са њим, како је наведено, заједно помоли Богу што пре буде могуће, саопштила је СПЦ.

Дачић: Забрана уласка Порфирију срамотан потез Приштине у 21. веку

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је недопустиво да се српском патријарху забрањује кретање, оцењујући да такво понашање власти у Приштини показује сву њихову свирепост и лудост.

"Да ли неко у 21. веку може да очекује да се једном верском поглавару као што је патријарх СПЦ забрани долазак у било који други део света ван Србије или унутар Србије", рекао је Дачић за Танјуг и указао да никоме није пало на памет да српском патријарху забрањује пролазак или долазак где год ишао.

Он је навео да је срамотно ако патријарх треба да се обраћа да дође на територију дела Србије која је под привременом управом Уједињених нација, и то са намером да посети некадашње седиште СПЦ.

"То се једино десило под тешким условима турске окупације када су протерали патријарха са КиМ", рекао је Дачић.

Дачић је подвукао да је такво понашање Приштине недопустиво.

Петковић: Куртијево насиље над српским народом досегло невиђене размере

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је саопштио да је забраном уласка за патријарха на Косово и Метохију, "Куртијево насиље над српским народом досегло невиђене размере".

"Његова Светост је физички враћен са прелаза Мердаре. Овим је Куртијево насиље над српским народом досегло невиђене размере. Ускратити право поглавару СПЦ, човеку који проповеда љубав и мир, да борави у свом дому у Пећкој Патријаршији где се налази вишевековно седиште српских патријараха је злочин каквом савремена цивилизација није сведочила. Албански зулумћари су данас ушли у анале историје!", навео је Петковић на Твитеру.

Извор: Танјуг/РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА