Најновије

Вучић: "Петорка" поручила - или прихватите план или прекид процеса европских интеграција и заустављање инвестиција (ВИДЕО)

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас у обраћању грађанима да је промена геополитичких околности допринела да дође до сада најоштријег приступа западних земаља према Србији и питању КиМ.

Александар Вучић (Фото: Председништво Србије)

"У договору са члановима владе, желим да говорим више о стратешким, а не о тактичким и дневно политичким стварима. Сви смо претходних дана видели прву верзију, а која се не разликује много од друге верзије у различитим медијима тзв. француско - немачког плана, који висе није француско -немачки план, већ много више од тога", рекао је Вучић у Председништву.

Каже да нико није хтео да говори о контексту и околностима и ономе са чим се Србија суочава.

"Када гледате неки папир увек је лако да пронађете безброј замерки, а у овом папиру није лако пронаћи нешто чиме бисмо били одушевљени, већ напротив. Међутим важно је , разговори су били једни од најтежих у последњој деценији, јер сам у свим учестовао од када је премијер био Дачић, никада то овако није изгледало. Питање је зашто и шта је то што данас прави разлику. Управо чињеница да су промењене геополитичке околности, велика је нервоза, Европа је у дефакто у рату, ма шта год они говорили", рекао је Вучић.

Истакао је да зато нема толерисања било каквог искакања у политичком смислу.

"И са друге стране, желе да у свом дворишту, а ЗБ наравно и Србија јесу њихово двориште, да ту буде све онако како они желе. Поставља се питање шта је још допринело да се изађе са овако оштрим приступом и са дозом хитности од стране европских званичника подржаних од Вашингтона, комплетан регионално - европски контекст је такав да у претходних неколико месеци после избијања руско-украјинског сукоба, напада Русије на Украјине - да је то постало један од највећих проблема за Србију", навео је председик Србије.

Каже да је то зато што смо на радару свима, јер нисмо увели санкције Русији, али и због сталних инцидената које је Курти изазивао желећи да испровоцира да уђемо у сукоб и да би Србија буде крива.

Предлог прихватило и пет земаља које нису признале Косово

Председник Србије је изјавио да је пет западних изасланика дошло у Србију са планом направљеним пре 60 дана, а који је у међувремену признат од свих земаља ЕУ, чак и оних пет које нису признале КиМ.

Он је рекао да су те земље гласале за тај план јер им је речено да експлицитно нема признања Косова.

"Дошли су да нам предоче свој план, без икакве кривице Србије, нисмо никоме ништа урадили, а они су дошли показали план, а затим 13. децембра на франкофонском скупу, сви прихватили план и пет земаља непризнавача, јер су им објаснили да нема експлицитног признања и иако су прикрили чињеницу да постоји имплиците обавеза да се не противимо уласку Косова у УН", рекао је он.

Тако је тај план, не званично, али де факто постао нови преговарачки оквир, истакао је он.

"Нама нема напретка уколико будемо радили мимо Европе, или ако не сарађујемо по том питању", рекао је Вучић.

Он је навео да му је у разговору са петорком у другој реченици е речено да морамо да прихватимо план и ако га не прихватимо суочићемо се са прекидом процеса европских интеграција, заустављањем а затим и повлачењем инвестиција и економским мерама које ће нанети штету Србији.

"То је поновљено три пута у разговору и сваки пут сам снажно реаговао", рекао је Вучић.

Он је додао и да Приштина тражи сукоб јер жели да увуче Србију у сукоб са НАТО, а како би избегла формирање ЗСО.

"Људи су хапшени ни због чега, због санитетске опреме, пуцано је на децу због бадњака, запад је скочио јер је Рада Трајковић седела на клупици два сата, а не јер је Делевић изрешетан или нападнута деца. Морамо да разумемо да су они осудили Србију за барикаде, а нису хтели да чују зашто су то урадили. Ми смо за то криви, а не шиканирање и напади на Србе, одузимање права Србима. То је њихова визура", рекао је Вучић.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА