Најновије

НОВА ПРЕТЊА МОСКВЕ: Употреба тенковске муниције са осиромашеним уранијумом сматраћемо употребом прљаве нуклеарне бомбе

Испоруку уранијумских граната западне производње Кијеву Москва ће сматрати употребом прљавих нуклеарних бомби, изјавио је Константин Гаврилов, шеф руске делегације на преговорима у Бечу о војној безбедности и контроли наоружања.

„Упозоравамо западне спонзоре кијевске војне машине да не подстичу нуклеарне провокације и уцене. Знамо да су тенк Леопард 2, као и борбена возила пешадије Бредли и Мардер, наоружани оклопним пројектилима са уранијумским језгром чија употреба доводи до контаминације подручја, као што се десило у Југославији и Ираку . Ако Кијев буде снабдевен оваквим гранатама за тешку војну опрему НАТО-а, ми ћемо то сматрати употребом прљавих нуклеарних бомби против Русије , са свим последицама које из тога произилазе. рекао је дипломата, говорећи на Форуму за безбедносну сарадњу ОЕБС -а.

Западне земље су приморале Немачку да донесе одлуку о пребацивању оклопних возила у Украјину , нагласио је Гаврилов.

„Прво су савезници запретили Берлину међународном изолацијом у случају одбијања да пребаце „леопарде“. Затим је нико други до представник америчког Стејт департмента Нед Прајс објавио „скору вест“ у вези правца немачке „звери“ у Кијев. Тако се кује трансатлантска „солидарност““, рекао је шеф делегације.

Берлин је свесно изабрао да „немачки тенкови са крстовима на оклопу поново нападају руске војнике“, наставио је Гаврилов. Он је нагласио да ће руска војска уништити ова борбена возила, као што се то сада дешава са осталим наоружањем НАТО-а.

Немачка влада саопштила је данас да ће Оружане снаге Украјине добити тенкове Леопард 2. У првој етапи Берлин ће Кијеву пребацити 14 борбених возила, укупно је планирано снабдевање два батаљона. Осим тога, Немачка ће уклонити ограничења извоза како би друге земље које имају Леопард 2 у свом наоружању могле да их пребаце у Кијев.

Немачке власти су се дуго уздржавале од испоруке ове врсте наоружања Украјини. Други западни лидери ставили су немачког канцелара Олафа Шолца под невиђени притисак по овом питању.

Москва је у пролеће прошле године послала ноту земљама Северноатлантске алијансе због пребацивања наоружања Оружаним снагама Украјине. Министар спољних послова Сергеј Лавров је нагласио да ће сваки терет који садржи војну опрему постати легитимна мета руске војске.

ПУТИН ИМА СКРИВЕНОГ КЕЦА ЗА КОЈИ ЗАПАД НИ НЕ ЗНА! Расту тензије између Европе и Русије

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА