Најновије

ЕУ ОПЕТ ПРЕТИ СРБИЈИ: Прошло је време када сте могли да седите на више столица

Прошло је време када сте могли да седите на више столица - ако Србија жели да напредује ка ЕУ, мора да направи јасне изборе, а ако Србија седи у зачељу воза за ЕУ, онда се подразумева да то са собом носи неке последице, изјавио је известилац Еворпског парламента за Србију Владимир Билчик.

Он је у интервјуу за Глас Америке поручио да у Бриселу нема разговора о прекиду преговора са Србијом, али да неће бити напретка у преговарачком процесу ако не буде помака у домену владавине права, дијалогу Београда и Приштине и усклађивању спољне политике са Бриселом – пре свега у домену санкција Русији.

Билчик је поновио упозорење да стране инвестиције могу бити угрожене због актуелне позиције Србије.

„Што више Србија буде урадила на реформама, демократији и усклађивању, биће лакше дискусије у дијалогу Београда и Приштине. А што више буде напредовала у дијалогу, биће лакше отварање и других области у европским интеграцијама. Значи, све је то повезано у један пакет, и тај пакет се не може избећи“, рекао је Билчик.

Он је недавно поднео нацрт извештаја о Србији, о којем ће Одбор за спољне послове гласати у фебруару, а очекује се да га Европски парламент усвоји у мају. На констатацију како власти у Беграду често наглашавају да, политиком према Русији, Србија штити своје националне интересе и да као суверена земља има право да води политику какву жели, Билчик је на питање може ли са оваквим везама са Русијом у ЕУ, одговорио како је „време да се направи избор“.

„То је порука коју шаљемо све време од фебруара 2022. и неће се променити. Србија мора да изабере. Србија је суверена земља за коју верујем да јој је место у ЕУ, и да има капацитет да испуни услове за чланство. Само је потребно донети неке тешке политичке одлуке“, наглассио је Билчик.

НОВИ РУСКИ НАЛЕТ: Екплозије у Кијеву и Одеси, људи беже у метро, трафостанице у пламену (ВИДЕО)

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА