Најновије

ХАОТИЧНО У КИЈЕВУ: Зеленски кренуо жестоко на Кличка

На сајту Владимира Зеленског појавила се петиција којом се захтева смена градоначелника Кијева Виталија Кличка.

У тексту се захтева да Кличко буде смењен са своје функције за време трајања преткривичног поступка, који је, како се наводи, покренут због сумњи на злоупотребу положаја.

"Дужност локалних власти, врло специфична дужност, јесте да обезбеде да склоништа буду доступна и доступна 24 сата дневно. Болно је гледати немар у обављању ове дужности. Болно је гледати жртве", рекао је Зеленски.

Разлог за сукоб двојице политичара, међутим, много је комплекснији, а Кличко је у немилости свог шефа још од почетка војног сукоба али и раније.

"Чудно изгледа када смо уједињени против једног непријатеља, али почињемо да се боримо унутар земље", рекао је Кличко својевремено.

Зеленски Кличка, који је 2014. изабран за градоначелника Кијева, и даље се сматра озбиљним политичким ривалом.

Против Кличка је покренута истрага због ненаменски трошених средстава и за корупцију. Кличко се брани да му све то смештају политички противници из самог “врха” а под тим се подразумева на ког је мислио.

Градоначелник Кијева планира да оживи своју политичку странку УДАР и могао би да постане вођа савеза незадовољних регионалних елита.

"Како украјинска политика почиње да оживљава, сукоб између председничке администрације и градоначелника Кијева само расте", рекао је истраживач Константин Скоркин, а преносе западни медији.

Кличко, који је у деветој години свог градоначелничког мандата, сматра се једним од најистакнутијих политичких противника Зеленског, а њих двојица су се и пре почетка војног често сукобљавали око политике.

Кијевски градоначелник је био савезник бившег украјинског председника Петра Порошенка, лидера опозиционе странке Европска солидарност, а њих двојица би, како се верује, Зеленском могли озбиљно да заљуљају фотељу.

Кличко је 2019. оптужио Зеленског и његову владу за "илегални" покушај да ограничи његова овлашћења као градоначелника Кијева.

Кличко је изјавио крајем прошле године да верује да су критике које му упућује Зеленски, вођене политиком и да су веома ''чудне''.

''Уверен сам да иза овога стоји политика, јер једна политичка групација трчкара около и покушава да пронађе грешке унутар Кијева'', рекао је тада Кличко. иначе сматран једним од најистакнутијих противника Зеленског и пре почетка сукоба у Украјини.

Зеленски контролише већину украјинског парламента и ако би сменио Кличка са места градоначелника, то би значило да би могао да стави савезника на чело главног града.

Председник Украјине Володимир Зеленски наредио је ревизију свих украјинских склоништа од ваздушних напада након смрти троје људи који су остали на улици током руског напада.

Девојчица од девет година, њена мајка и још једна жена су погинуле у Кијеву након што су током напада покушале ући у склониште које је било затворено.

Смрт је изазвала негодовање јавности, а Зеленски је обећао оштар одговор, а његов нескривени гнев је усмерен на градоначелника Виталија Кличка.

Зеленски је рекао да је наредио украјинском министру за стратешку индустрију и министру унутрашњих послова да проведу “потпуну ревизију склоништа”.

Дан раније је рекао да склоништа “морају бити доступна” и да је то одговорност локалних власти.

ЈЕЗИВИ СНИМЦИ ИЗ ХЕРСОНА: Потпуни хаос у граду (ВИДЕО)

Извор: Политика.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА