Најновије

БИВШИ ШЕФ ПЕНТАГОНА: Са Трампом ће САД изаћи из НАТО

Бивши шеф Пентагона има своје перцепције Трампа и његових политичких амбиција, а ево шта каже...

Бивши амерички председник Доналд Трамп стопираће америчку подршку Украјини ако буде изабран следеће године, што ће покренути ланац догађаја који ће довести до распада НАТО, тврди његов бивши министар одбране Марк Еспер.

"Мислим да би једна од првих ствари која би се десила (ако Трамп опет буде изабран) била да повуче подршку Украјини", рекао је Еспер за Ем-Ес-Ен-Би-Си. "И наравно, ако би се то догодило, цео напор да се подржи Украјина у њеном рату са Русијом би се на крају срушио. Сједињене Државе су као велики блок у кули од карата; извучеш нас и све се сруши".

Трамп је више пута обећавао да ће окончати сукоб у Украјини "у року од 24 сата" од своје инаугурације, ако победи председника Џозефа Бајдена на изборима следеће године. Бивши председник је наговестио да ће искористити војну помоћ као полугу да то постигне тако што ће прекинути доток оружја Кијеву како би их приморао да преговарају.

"Његов следећи потез би био да почне да нас извлачи из НАТО-а. И на крају би то могло да изазове распад Алијансе", рекао је Еспер и додао да би Трамп онда могао да одлучи да повуче америчке трупе из Кореје, Јапана и других савезничких земаља.

Током свог председничког мандата, Трамп је више пута критиковао чланице НАТО да не издвајају довољно средстава за блок - нарочито у поређењу са САД, а наводно је захтевао од Јужне Кореје и Јапана да плате Америци да задржи своје снаге стациониране у обе земље. 

Магазин "Ролинг стоун" недавно је пренео, позивајући се на неименоване изворе, да су Трамп и његови саветници разговарали о повлачењу САД из НАТО или драматичном смањењу посвећености Вашингтона пакту ако победи на изборима. Према писању часописа, Трамп је свом тиму рекао да у његовој другој администрацији неће радити "љубитељи НАТО".

С обзиром да је остало мање од годину дана до америчких избора, а Трамп у анкетама води у односу на Бајдена, у последње време је објављено мноштво новинских чланака и текстова у којима се тврди – често без доказа – да ће бивши председник напустити НАТО и покушати да се постави као "доживотни председник".

Прочитајте ОВДЕ најновију изјаву портпарола Беле Куће о Украјини и недостатку ресурса за помоћ

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА