Најновије

ГЕНОЦИД БЕЗ ПРЕСЕДАНА И КАЗНЕ: Масакр атомским бомбама, у четири дана убијено 210.000 људи! (ВИДЕО)

Хирошима данас обележава 73 године од атомског бомбардовања, тужном церемонијом у знак сећања на жртве.

Атомска бомба (Фото: Јутјуб)

Јапанске власти су позвале на елиминисање нуклеарног оружја, у тренутку када се та земља нада денуклеаризацији Северне Кореје.

Градоначелник Хирошиме Казуми Мацуи описао је, у свом обраћању поводом годишњице, паклене призоре које је снажна експлозија оставила иза себе на данашњи дан 1945. године, као и агонију кроз коју су жртве прошле, преноси АП. 

Он је, говорећи у Меморијалном парку мира, изразио забринутост због пооштравања егоцентричних политика у свету и упозорио на нуклеарно застрашивање као претњу по глобалну безбедност. 

Мацуи је позвао светске лидере да непоколебљиво раде на елиминисању нуклеарног оружја из света. 

"Неке земље отворено прокламују национализам и модернизовање својих нуклеарних арсенала, обнављајући тензије које су ублажене завршетком Хладног рата", рекао је Мацуи, на прецизирајући на које земље мисли. 

Церемонији је присуствовао и премијер Шинзо Абе, који је упозорио да се разилажења између нуклеарних и ненуклеарних земаља проширују, али је обећао да ће учинити више како би премостио тај јаз. 

Да би обе стране сарађивале, важно је да сви схвате "реалност трагедије нуклеарних напада", поручио је Абе, поновивши обећање Јапана да ће одржати своје пацифистичке и ненуклеарне принципе. 

У нападу САД на Хирошиму убијено је 140.000 људи, а у бомбардовању Нагасакија три дана касније више од 70.000, што је довело до предаје Јапана и окончања Другог светског рата, подсећа америчка агенција. 

Јапанска агенција Кјодо наводи да је јутрос одржан минут ћутања у Меморијалном парку мира у Хирошими, тачно у 08.15 сати - када је амерички бомбардер испустио атомску бомбу "Мали дечак" изнад тог града, 6. августа 1945. године.

Прочитајте ОВДЕ ко склапа пакт са ђаволом и о чему се ради.

Извор: Танјуг
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА