Најновије

БЛУМБЕРГ ОТКРИВА: Србија има највеће резерве драгоценог метала у Европи, могли би конкурисати и Кини! Зову га "нова нафта"!

Највеће резерве литијума у Европи, метала који се користи за производњу батерија, крију се у Србији.

Литијум (Фото: Pixabay. com)

Како наводи Блумберг, захваљујући открићу готово 200 милиона тона резерве Србија би могли постати нови конкурент Кини која је тренутно трећи највећи произвођач, али и неким другим највећим светским извозницима овог драгоценог метала.

Додуше, амерички стручњаци потврдили су засад 'само' милион тона резерви, но и та бројка Србију чини једним од најбогатијих извора литијума у Европи.

- Литијум је једна од највећих нада за нашу земљу – изјавио је председник Александар Вучић и апеловао на компаније да што пре крену с експлоатацијом.

Осим Србије, своју територију почели су да истражују и Чешка и Аустрија, док је Румунија поново отворила давно заборављене руднике због све веће потражње за овим металом који се користи у изради батерија за Ајфон па све до Теслиних аутомобила.

Иначе, производња батерија од литијума у 2018. години на светском нивоу порасла је за 25 одсто, а према проценама стручњака потражња порашће за осам пута, стога и не чуди да литијум зову 'новом нафтом'.

За експлоатацију литијума у Србији потребне су минимално још три године.

Погледајте ОВДЕ  снимак сукоба мештана и инвеститора мини-хидроелектране.

Извор: jutarnji. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА