Најновије

ТРАМП СТОЈИ ИЗА СВОЈЕ ОДЛУКЕ: Ево шта је рекао о евентуалном рату са Турском!

САД се неће борити против пријатеља чланице НАТО-а Турске због Курда у Сирији, рекао је амерички председник Доналд Трамп, истовремено сугеришући да Курди можда пуштају затворене терористе само да би се САД укључиле у сукоб.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

У својим саопштењима на Твитеру, Трамп је бранио своју одлуку да одједном повуче америчке снаге и преговараче са севера Сирије, где је турска војна операција против курдских снага у пуном јеку.

Трампови критичари назвали су потез издајом Курда, који су донедавно били главни савезници САД-а у Сирији. Курдски лидери сада су се окренули Дамаску, постижући договор на основу којег ће се сиријске снаге распоредити у то подручје.

Ипак, Трамп не мисли да су ови савезници вредни борбе против друге чланице НАТО-а.

"Да ли заиста људи мисле да би требало да идемо у рат са чланицом НАТО-а Турском?" саопштио је Трамп, понављајући претњу са "великим санкцијама Турској".

Курди "можда пуштају неке" своје затворенике "Исламске државе", посебно да би умешали Американце, додао је Трамп. Раније је високи командант СДФ-а (Сиријске демократске снаге, главне курдске војне снаге у регији) рекао да чување затвореника "Исламске државе" више неће бити „главни приоритет“ у позадини турске офанзиве. У одвојеним извештајима се наводи да је стотине затвореника повезаних са "Исламском државом" већ побегло када су затвори постали мета турске артиљерије.

Међутим, избеглице нису брига САД-а, рекао је Трамп, уједно приговарајући Европи због пропуштања "шансе да раније добију своје затворенике `Исламске државе`" и истовремено се ослањајући на САД да плате трошкове. Курдске снаге, како се извештава, држе до 100.000 милитаната и чланова њихових породица, заробљених током операција у Сирији.

Операција у Сирији већ је окренула Турску против њених савезника у НАТО-у, а турски председник Реџеп Таип Ердоган је саопштио да остале чланице савеза подржавају "терористе" (званични турски став о курдским борцима) уместо чланицу НАТО-а - Турску.

Турска војна операција "Мирно пролеће" покренута је прошле недеље уласком на север Сирије, с циљем продирања неких 30-35 км у сиријску територију како би се очистила од курдских снага. Анкара наводи да жели да створи тампон зону како би спречила Курде да се инфилтрирају у Турску.

Најмоћније машине на свету производе Руси и то сада дају Кини! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА