Најновије

Хаос, чистке и сукоби на североистоку Сирије! Сазнајте шта се све дешава и какав је то "порез на имовину"! (ВИДЕО) 

Како извештава такозвана „Сиријска мрежа за људска права“, курдски милитанти су 6. новембра у Раки ухапсили „цивилног активисту“ Мазена Ал-Харамија, наводно „службеника за праћење и оцењивање програма “We’am” у граду Рака“.

Сирија (Фото: Јутјуб)

Страница СН4ХР извештава како је Мазен Ал-Харами становник града Раке, а већински курдске „Сиријске демократске снаге“ су га ухапсиле 6. новембра 2019. године када су упале у његову кућу у граду Рака и одвеле га на непознату локацију.

Међутим, курдски извори тврде супротно и наводе како је Мазен Ал-Харами агент Стејт Департмента који је сарађивао с арапским медијима.

„Још увек није познат прави разлог његовог притвора од стране припадника курдских милиција“, преноси руска агенција ФАН, позивајући се на локалне изворе у Раки и „антирежимског“ новинара Фираса Ханоша, који признаје да је Ал-Харами радио за амерички пројект USAAbilaAraby.

Према Ханошу, такозвани „цивилни активиста“ Мазен Ал-Харами је био менаџер за управљање и оцену у једном од програма Стејт Департмента.

Након недавне одлуке Вашингтона да не спречи турску кампању на североистоку Сирије, локални Курди су пре три дана одлучили ухапсити америчког агента у Раки, али се додаје како против њега још увек нису подигнуте никакве оптужбе.

Ово хапшење би могло бити део „чистке“ коју спроводе сиријски Курди у Раки, с обзиром да у тој сиријској провинцији курдске YПГ милиције настављају нападати протурске снаге у насељима Кирбет Карам, Ал-Калидија и Ширкрак. Борбе су толико јаке да губитака у људству има на обе стране. Према медијским извештајима протурске исламистичке милиције су изгубиле пет бораца, а курдске YPG снаге два. У овом су случају протурске снаге, окупљене под заставом новоформиране „Сиријске националне војске“, први прекршили примирје утврђено руско-турским меморандумом.

Такође на територији Раке, шесторицу исламистичких милитаната су заробиле курдске снаге. Приликом хапшења код њих је пронађен експлозив и одузето им је оружје.

Око 13 курдских бораца убијено у ранијем нападу у Раки, који су, наводно, спровели милитанти бившег „калифата“. Што се тиче састава протурске војне формације, састављене од разних терористичких група и њихових остатака, које су раније поражене у борби или су се предале у другим деловима земље, део њих се борио и у редовима ИД или злогласне групе Џаиш Ал-Ислам ликвидираног Захрана Алуша у Источној Гути, тако да се тврдње о нападима ИД у Раки могу тумачити и као вест о нападима милитаната ових група који се сада боре за рачун Турске.

Терористи су напали и подручја која контролишу СДФ снаге у провинцији Деир Ез-Зор, а улазе и у села где од мештана покушавају да изнуде новац као „порез на имовину“. Од једног становника Ал-Бусера су тражили 10. 000 долара као “порез на имовину”. Исламистичке милиције и даље тлаче локално становништво, али СДФ снаге не могу да реше тај проблем.

Коментаришући сам сукоб на линији раздвајања, „генерал“ сиријских Курда Мазлум Абди је објавио како је спроведено повлачење свих његових подређених јединица с територија који припадају сигурносној зони, подручју између Тал Абyада и Рас Ал-Аина, те 30 километара у дубини сиријске територије од турске границе.

Мазлум Абди је нагласио како борци који улазе у битку против турских снага немају никакве везе са Сиријским демократским снагама.

Јуче је и сиријска војска морала да интервенише, и да отвори ватру по положајима протурских милиција на северу покрајине Хасака.

Напад, који је започео јуче ујутро, покренула је поменута „Сиријска национална војска“ уз директну подршку турских оружаних снага.

Турске снаге су планирале да заузму село Ум Шафах, северозападно од града Тал Тамр. Међутим, јединице сиријске војске су успеле да задрже своје положаје у селу, а подршку су имале и од курдских СДФ снага.

Сиријска агенција САНА објавила је видеозапис на ком се приказују сукоби с турским снагама око Ум Шафаха.

Овај напад је још један доказ кршења недавних споразума Анкаре с Москвом и Вашингтоном, који су наложили примирје на североистоку Сирије, али и потврда немогућности турског врха да контролише исламистичке фракције на терену, које често покрећу нападе на властиту иницијативу, баш као и у „исламистичком резервату“ у Идлибу.

Прочитајте ОВДЕ  зашто је Турцима одзвонило.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА