Најновије

НЕ ИНТЕРЕСУЈЕ ИХ МИШЉЕЊЕ ПРЕДСЕДНИКА АМЕРИКЕ: Арапска лига одбацила Трампов „споразум века“ на самиту у Каиру!

Арапска лига је одбацила мировни план америчког председника Доналда Трампа о Блиском Истоку, саопштивши да то неће довести до праведног мира између Израела и Палестине. Споразум је палестинска страна већ одбила.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Земље-чланице лиге одржале су састанак у Каиру како би размотриле споразум, који Трамп сматра "споразум века", и мапом пута за мир између Израела и Палестине. Говорећи на састанку, палестински председник Махмуд Абас, најавио је да ће прекинути све односе са САД-ом и Израелом због плана и да неће ући у историју као особа која је „продала Јерусалим“.

После „пажљивог проучавања америчке позиције“, Арапска лига заузела се за Абаса и једногласно одбацила план. У заједничком саопштењу званичници 22 државе-чланице саопштили су да споразум неће довести до праведног мира између две стране, те да Лига неће сарађивати са САД-ом у спровођењу истог.

Према одредбама споразума, израелска насеља на окупираној Западној обали била би легитимна, а јеврејска држава би анектирала огромне површине плодне палестинске земље. Док план предвиђа суверену палестинску државу, њен главни град би се налазио изван Источног Јерузалема, а о њеној безбедносној и граничној политици одлучивао би Израел.

Поред тога, у плану је препозната јединственост Јерусалима, укључујући и света места на Храмској гори, као израелско власништво. И Израел и Палестина сматрају Јерусалим главним градом, а предајући град Израелу, Трампова администрација је вероватно очекивала да ће то одбити Абас и Арапи.

Сазван је хитни састанак како би се дефинисала јединствена позиција арапског света као одговор на "споразум века", изјавио је за РТ заменик предсједавајућег Лиге, Хосам Заки.

„Ова позиција ће бити обавезна за све [државе чланице]“, нагласио је Заки.

Заки сматра да су услови америчког предлога апсолутно непоштени према Палестинцима.

Дроновима прате људе, враћају их кући ако не носе маске! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА