Најновије

ТРАМП СРДАЧНО ДОЧЕКАН У ИНДИЈИ: Индијски премијер му поклонио фигуру какву је имао и Ганди, а ево шта она заправо значи!

Амерички председник Доналд Трамп и његова супруга Меланија срдачно су дочекани у Индији, у граду Ахмедабаду где су започели дводневну посету овој земљи.

Доналд Трамп и Нарендра Моди (Фото: Flickr)

Премијер Наренда Моди дочекао их је у Сабармати Ашраму, некадашњој резиденциоји Махатме Гандија.

Током обиласка места у којем је Ганди живео, Моди је објаснио гостима важност које ово место заузима у индијској борби за слободу, и поклонио Трампу и Меланији реплику фигурице Три мудра мајмуна.

Иначе, ова мала скулптура је била редак изузетак коју је Ганди направио у свом животу и задржао је иако се определио за животни стил којим се одрекао поседовања материјалних добара.

Мајмуни који прекривају уста, очи и уши су познати широм планете, али ево шта заправо значе.

Три мистична мајмуна, како се још називају, у упрошћеној верзији представљају однос према злу - Мизару, који прекрива очи поручује Не видим зло, Киказару - Не чујем зло, и Ивазару који покрива уста поручује Не говорим зло.

Око порекла ове представе постоји више теорија, и иако је популаризована након открића на једној резбарији изнад чувеног храма у Јапану, претпоставља се да је у ту земљу дошла из Кине.

Слична фраза се у Кини може наћи у Конфучијевим изабраним мудростима тако да се претпоставља да је његова изворна изрека скраћена и пренесена у Јапан.

У Гандијевом учењу стоји да оно што радимо (говоримо, слушами и гледамо) је круцијално за оно што мислимо и осећамо. А оно што мислимо и осећамо постаје срж онога што сматрамо нашом снагом.

Међутим, иако су Три мудра мајмуна позната широм света, у различитим крајевима имају различита тумачења и поруке.

Док у Јапану представљају златно правило, у будистичкој филозофији симболизују избегавање злих мисли.

У западним земљама међутим ова три мајмуна се користе као асоцијација на одговорне особе или оне на власти које занемарују своје моралне обавезе и игноришу нечасне радње које се одвијају око њих.

За мафију ова три мајмуна била су симбол кодекса ћутања.

Након дочека на новоотвореном стадиону за крикет пред више од 100.000 окупљених, Трамп и Меланија су отпутовали за Агру и посетили најпознатичи маузолеј Таџ Махал.

Традиционално, као и све високе званице, Трампови су се сликали и испред чувеног Таџ Махала.

Руси спремни за одговор на пољску куповину америчких ловаца Ф-35! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА