Најновије

ТРАМП ПОСЛАО ХИТНО НАРЕЂЕЊЕ ШИПТАРСКИМ ВЛАСТИМА! Америчка привредна комора тражи безусловно укидање такси!

Америчка привредна комора саопштила је данас да је безусловно укидање такси у складу са захтевом председника Доналда Трампа, државног секретара Мајка Помпеа, других високих званичника америчке администрације и амбасаде САД у Приштини, од пресудног значаја и доказ посвећености изузетно добрим односима са САД.

Доналд Трамп (Фото: Правда)

У саопштењу се наводи да је Комора забринута због расправе која се води у тзв. косовској јавности о укидању такси на производе из централне Србије и из БиХ, јер, како наводе, та мера омета слободно кретање роба и људи и успорава евроатланске интеграције.

Подсећају приштинске институције и друге актере, да су, како кажу, "САД играле и настављају да играју кључну улогу у слободи, независности и јачању кососке државе, кроз стална улагања у јачање економије, правде, демократског управљања, одбране и безбедности".

Наводе да бројне америчке компаније активно доприносе економском развоју тзв. Косова у секторима као што су грађевинарство и некретнине, енергија, здравство и информациона технологија.

С друге стране, истичу, америчка влада пружа директну подршку тзв. Косову преко своје Међународне развојне агенције (УСАИД) и Millennium Challenge Corporation (МЧ), док косовски произвођачи имају прилику да извезу преко 3.500 бесцаринских производа у САД путем Општег система преференција (ГСП).

„Сједињене Државе највише доприносе снагама Кфора које гарантују сигурно и безбедно окружење за грађане тзв. Косова, што заузврат представља гаранцију стабилности и сигурности за стране инвеститоре. С друге стране, Национална гарда Ајове наставља да пружа подршку Косовским безбедносним снагама у оквиру дугорочног партнерства, помажући Косову да допринесе регионалној безбедности и сарадњи “, указује се у саопштењу.

Наводи се и да Америчка привредна комора у Приштини подржава недавно потписане протоколе Београда и Приштине у вези са обнављање авио, желеничке и утне инфраструктре, уз посредовање САД.

Комора, додаје се, снажно подржава укидање такси, што отвара пут за споразум који би, како кажу, резултирао "међусобним признавањем", трговином без препрека и јачањем економских веза.

Све то би, кажу, побољшало перцепцију Београда и Приштине у очима америчких и других страних инвеститора,пренео је приштински Љајми.

Амери укидају помоћ и повлаче војне снаге! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА