Најновије

ПАД АМЕРИКЕ! НИКАДА СЕ НИСУ СУОЧИЛИ СА ОВАКВОМ ПРЕТЊОМ: Све о броју оболелих, економској кризи, колапсу управе...

У више наврата, док је епидемија коронавируса била ограничена на Вухан и кинеску покрајину Хубеи, а Европа је бележила прва жаришта заразе у северној Италији, писали смо о узроцима слома берзе на Волстриту и како је 27. фебруара с падом индекса Dow Jones почело доба „корекције“, односно „чишћења корпоративних дугова“ које нема никакве везе с коронавирусном епидемијом

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

Ово је логична последица балона који су "пукли" с кризом DotCom 2000., потом се иста пракса наставила до 2008. и финансијског слома с банкротом Леман Брадерса, а сад треба очистити прљавштину која се накупила с годинама „квантитативног попуштања“ и финансирања такозваних „зомби корпорација“. Сада се сазнаје да је ФЕД, уз 2.000 милијарди долара које су већ осигуране за „помоћ економији и становништву Америке у време пандемије“, овластио финансијског дива BlackRock да управља откупом корпоративних дугова у вредности 4.500 милијарди долара, а све то у тренутку када све пројекције говоре да ће прорачунски дефицит савезне владе ове фискалне године износити 1.000 милијарди долара.

Логично и разумљиво је да САД не могу прогласити банкрот, јер би то, између осталог, гурнуло цео свет у рецесију са несагледивим последицама. То би био узрок дестабилизације бројних земаља, осиромашења и криза, социјалних немира, побуна и грађанских ратова. Свет се још није суочио с оваквом претњом, пре свега због дивље глобализације која се ширила с идејом униполарног света на челу са Сједињеним Државама.

Вероватно се питате шта сад? Шта да се ради, како је својевремено рекао друг Лењин. Не, неће бити јуриша на Зимски дворац и такве врсте револуције. Али је јасно да Кина и Русија, али и Индија, ЕУ и друге силе, етаблиране, оне у успону или у опадању, више не пристају на свет у коме ништа не зависи о ономе што чинимо у нашим националним државама и да све зависи о хировима психопата попут оних које је у филму „Вук са Вол Стрита“ приказао Мартин Скорсезе, којег је направио према истоименим мемоарима Џордана Белфорта.

Ташко је рећи шта ће се тачно догодити, али можемо изети неколико чињеница које вам могу помоћи да сами дођете до неких логичних закључака.

Ташко је израчунати последице кризе тржишне економије, али је то пуно лакше онима који су губили време са студирањем „планске привреде“, него онима који су се клањали тотему „невидљиве руке слободног тржишта“.

Прва горка истина: Незапосленост

У том смислу је сигурно да ће Америку погодити први талас с растом незапослености, нижим примањима, а БДП ће падати. Представа је већ импресивна. У две недеље више од 10,4 милиона незапослених. То је победило све суморне прогнозе ЈП Моргана и Голдман Сачаа, које су предвиђале 5, односно 7 милиона незапослених.

Нове, мрачније и реалније прогнозе истих уреда на врхунцу кризе у Сједињеним Државама дају између 32 и 47 милиона незапослених.

Уз повећања броја незапослених, многе америчке компаније масовно смањују плате својим запосленима. Почевши од нафтне и авио индустрије, завршавајући с потпуно сулудим смањењем плата лекарима који нису били укључени у лечење епидемије, односно онима који раде на другим одељењима.

"Моодy’с" процењује тренутни пад америчког дневног БДП-а на 29 одсто. Споменути "ЈП Морган" и "Голдман Сакс" прогнозирају укупни годишњи пад БДП-а од око 11 одсто или више. Дакле, раст незапослености ће се наставити и погоршаваће се.

Други шок: Истина о броју оболелих и лечењу

У другом таласу ће се поигравати са бројем заражених и умрлих, што омогућује сам систем „здравствене заштите“. Наиме, тестови се не раде за све који су болесни. У САД-у нема бесплатних тестова и морате их платити. 700 до 900 долара, зависно од места. Многи немају здравствено осигурање, други немају новац, а и само осигурање покрива само део трошкова.

Сам третман такође кошта много новца, а америчка држава то неће покрити. Лечење од коронавирусне инфекције, као што је пренео часопис "Тајм", кошта од 9 до чак 35 хиљада долара, у зависности од клинике и полисе осигурања и има ли је пацијент уопште. Пример жене из Сијетла која је лечење платила 34.000 долара је последица чињенице да је у тренутку заразе била млада и здрава, а није плаћала здравствено осигурање јер је морала да враћа студентски кредит и није себи могла да приушти дупли трошак. Лечење је платила нешто више од 34.000 долара. На кредит, наравно. Дакле, многи себи не могу да приуште плаћање хиљаде, ако не и десетине хиљада долара за лечење.

Велики број тестова и маски су лажни, без сертификата, а стотине хиљада су углавном украдени у другим земљама, али о томе смо већ говорили. То неминовно смањује могућности филтрирања, а препознавање заражених људи је пресудно, јер се тако болесни изолују од здравих и могу се лечити у раним фазама.

Ако имају кривотворене тестове непознатог произвођача, нејасног квалитета и поузданости, онда је та фаза пропала. Да би апсурд био већи, конзервативни новинар Глен Кук радосно обавештава све своје слушатеље: “Гледајте, на америчком тржишту се све решило и пуно је компанија брзо почело тестирање без икаквих сертификата.” И додаје “како су се Американци решили свих ограничења, отказали сва лиценцирања и све поступке одобравања”.

С овим приступом се не зна ко тестове и опрему производи, а то се свеједно назива “тестовима”. Сви су сигурни, чак и Доналд Трамп, да је у САД-у стварни број случајева заразе знатно већи од службене статистике, и то управо из горе описаних разлога.

Што се тиче смртности од вируса, амерички новинари признају да и бројке могу бити двоструко веће од службених, јер се за многе покојнике једноставно не ради провера узрока смрти.

А будући да болнице већ примају само пацијенте који су умереним и тешким симптомима, лечење се значајно компликује. У складу с тим, смртност ће такође бити знатно већа од европских, кинеских или руских показатеља. Она је већ виша, али након неколико дана ће се стопа смртности и даље повећавати, што се види из чисто статистичких модела.

Трећи шамар: Пад куповне ноћи и очекивања потрошача

На овом месту није тешко описати последице чињенице да се неколико десетина милиона људи изненада нашло без средстава за живот, а приходи милиона се све више смањују.

И све се то догађа у позадини почетка хиперинфлације узроковане бацањем у економију око 16.000 милијарди "непокривених" долара. Наиме, ово је максимално призната вредност интервенције Беле куће, Конгреса и Федералних резерви.

Свему томе додајте изузетно истрошену инфраструктуру, невероватан спољни дуг и неколико стотина милиона комада ватреног оружја у рукама становништва.

Дакле, сви ти људи куповати много мање. На пример, продаја нових аутомобила пала је 38 одсто у односу на прошлу годину. И то упркос смањењу каматних стопа на кредите.

Све то већ почињу да узимају у обзир у својим прогнозама и америчке корпорације. Све, па чак и индустрија игара, које су почеле да одлажу издања својих производа, а програмери нове генерације конзола одложили су почетак продаје јер су схватили да у скорој будућности већина потенцијалних купаца једноставно неће имати новца за њихове производе и да би конзоле трунуле у радњама као мртви терет, што умањује перформансе компанија.

И тако је у свему. А ако нема потражње, нема ни продаје. Ако нема продаје, нема ни производње, а без производње се режу радна места. А смањење радних места доводи до још већег пада потражн. Али тај је феномен већ дуго познат у економији под мноштвом различитих имена, од "петље стагнације“ до "задаха депресије“. Како год га звали, механизам очито није самоодржив.

Својевремено је Џон Мајнард Кејнес, отац нечега што су Американци сматрали „социјализмом“, иако је он то категорички негирао, предложио да се економија стимулише владиним средствима, убризгавајући новац у економију и потрошачко кредитирање како би се превладала ова ситуација.

Проблем са Сједињеним Државама није у томе да би то била лоша идеја, већ чињеница да се то чини већ дуже време, кроз издатке државног прорачуна, укључујући војно-индустријски комплекс, који су огромни, тако да се становништву више нема шта да се понуди, боље речено позајми.

Америчка економија је континуирано шокирана више од четрдесет година. Уништио ју је "Реаганомицс“, неолиберални модел који је ’80-их агресивно наметао председник Реган и који је живео до 27. фебруара ове године.

Према томе, већ сада ће се ствари развијају према сценарију „продаје у гаражама“, с финансијским одлукама типа -  „Ми вам дајемо овај аутомобил на зајам, а ако више не можете плаћати рате, узеће вам га банка“. А како већина становништва нема слободан приступ новцу, сви ти покушаји да се „прода нешто непотребно“ биће неупотребљиво.

Четврти талас: Хипотекарна криза 2

Како се 2008. године ништа се није променило, нису се променила ни правила регулације, а обим хипотекарних кредита постао је још већи. И успут, нико није кажњен. Према томе, идућих неколико недеља ће десетине милиона људи који су недавно изгубили посао, а не заборавите да већина њих имају породице које треба хранити, или они којима су значајно смањене плате, више неће моћи плаћати хипотекарне кредите или најам.

А ако мислите да их нико неће избацити на улицу, онда слабо знате шта се догађа у Америци. Исељење по „наруџби” и налози за исељењем се спроводе у пуном јеку кризе. Никога није брига, као што никога није брига да је трећина отпуштених Американаца по уговору истовремено остала без здравственог осигурања. Њих 3,5 милиона у две недеље. Цовид-19? Кога је уопште брига.

Последњи пут, током кризе 2007. и 2008., исељено је више од 3,5 милиона породица. И нико се није “бринуо” због “кризе” или њихових вапаја  - “Немамо где да одемо”. То је највиши стадијум капитализма, који је бајка само првих неколико година. „Кинески социјализам“ је у поређењу са тим као „договорени брак“. Мучан у почетку, а касније људи науче да се воле, због чега у огромној већини случајева фунцкионишу савршено.

Али ово је само дио трагедије, јер ће се катастрофа наставити. Катастрофа ће почети кад се банке, уместо долара примљених од депозита домаћинстава и зајмова Федералних резерви, нађу с огромном количином ревалоризованих некретнина. Штавише, будући да становништво неће имати новца, а без посла се неће давати кредити, нико неће куповати ове некретнине.

А онда се појави чаробна ријеч “финансијски деривати”. Смешна ствар је што је управо прошле јесени амерички министар финансија укинуо рефинансирање за осигуравајуће куће које осигуравају хипотекарне кредите. А сада онда долази нова хипотекарна криза.

Постоје неки осигурани износи, али су, захваљујући његовим напорима, у њима мизерне своте. И тако се цео систем „финансијских деривата“ по други пут у нешто више од једне деценије радосно руши.

Али, то више неће бити као 2008. године, јер је основна дисконтна стопа већ смањена на нулу, неограничено “квантитативно попуштање“ (QЕ) је увек одмагало, а не помагало, а банкарски мултипликатор смањен толико да ће се с даљим смањивањем цео банкарски систем САД-а урушити.

Метафорички речено, сви су лекови попијени пре почетка активне фазе болести, а ни Бела кућа нити ФЕД немају друге алате да утичу на ситуацију. Заправо имају, али ћемо то оставити за крај. Засад, у складу с наведеним, цела пирамида деривата се мора урушити.

Пети Талас: Раст криминала и колапс институција и управе

Што се обично догађа када нема новца, али пуно је оружја у рукама? Тако је, погодили сте. Нагло расте криминал, углавном злочини повезан с одузимањем имовине као крађе, пљачке, отимачине и слично.

Над свим тим лебди епидемија. Примера ради, у Њујорку је сваки шести полицајац, њих 17 одсто, према службеним подацима на боловању. Стога није изненађујуће да је у бројне државе већ уведена Национална гарда. Али то је тек део проблема.

Могуће је све што либерали, негде чак и „патриоти“ читају као вести о Сједињеним Државама и Западу као целини. Говори се о колапсу управе, колапсу економије, уништеним фабрикама, празним полицама, нереди, глади и тако даље. То су западне стварности данас. Али и сутра, вероватно горе, јер су људи сада преплашени и гледају бројке заражених и умрлих које се цео дан приказују на америчким каналима. Када епидемија прође, онда долазе прави проблеми, јер Американци нису Кинези и заправо не воле своју земљу, или је не воле више од свог ајфона или Плеј Стејшна.

Већ смо видели како се амерички грађани понашају у кризним временима, на пример, после урагана Катрина, када су се заређале пљачке и нереди, немотивирано насиље и масовно су се формирале банде у пуном смислу те речи.

На крају крајева, оне узимају власт када све државне и општинске власти оду на неплаћени одмор, а отићи ће јер постоје “проблеми с прорачуном”. Последњи пут се то догодило не тако давно, прошле зиме.

Ниже плате такође могу покренути штрајкове. На пример, комуналних услуга, а неодвоз смећа, престанак испорука воде или струје могу врло брзо модерни велики град претворити у каверне из каменог доба с паничним становништвом. Уз све горе наведене недостатке недостајаће полицајаца и лекара, тако да су корупција на Волстриту и коронавирус створили готово савршену олују.

Русија блокирала приступ неистинитим информацијама на друштвеним мрежама! Више о томе ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА