Најновије

"Трампов потез опасан колико и звучи!"

Председник САД Доналд Трамп суочен је с бројним критикама поводом одлуке да та држава обустави финансирање Светске здравствене организације.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Он је оптужио СЗО да су знали тежину вируса у Кини пре него што су упозорили остатак света на потенцијалну пандемију.

Критике пристижу са свих страна, па је тако Бил Гејтс, оснивач Мајкрософта и један од главних финансијера СЗО, рекао да је Трампова одлука "опасна колико и звучи".

Његовим критикама придружила се и Америчка медицинска асоцијација, која је окарактерисала овај потез као "опасан корак у погрешном правцу".

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изјавио је да ово "није право време" да се прекине са финансирањем Светске здравствене организације, која је "неопходна у светским напорима да се добије рат против коронавируса".

Поводом Трампове одлуке огласили су се и светски лидери, преноси Би-Би-Си.

Аустралијски премијер Скот Морисон истакао је да он разуме Трампове критике, али да СЗО одрађује много важног посла.

Портпарол Бориса Џонсона истакао је да Велика Британија нема планове да обустави финансирање, као и да "СЗО има важну улогу у светском одговору на пандемију".

И шеф дипломатије Немачке и портпарол његовог колеге из Кине нису сагласни. Хајко Мас је на свом профилу на Твитеру написао да је ојачавање премало финансијски потпомогнуте Светске здравствене организације најбоља инвестиција коју тренутно могу да направе, док је Жао Лијан изјавио да ће ова одлука "поткопати међународну сарадњу" у борби против вируса.

Премијерка Новог Зеланда Џасинда Арден је такође стала на страну СЗО, рекавши да је та организација "пружила савете на које можемо да се ослонимо".

У Трамповој земљи мишљења о његовој одлуци су подељена по основу партијске припадности.

Представник демократа Елиот Енгел изјавио је да ће председник учинити све што може како би пренебрегао чињеницу да је његова администрација лоше водила ситуацију изазвану епидемијом, док је његов колега из Републиканске партије, амерички сенатор Џош Холи, оценио одлуку као исправну.

У међувремену, директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус је на свом профилу на Твитеру написао да "нема времена за губљење"

Подсетимо, САД су главни појединачни финансијери СЗО, који су током 2019. овој организацији дали 400 милиона долара.

Путин о највећем проблему Русије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА